Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Proud Boys-ledare får långa straff efter stormningen av Capitolium

Uppdaterad
Publicerad

Två av ledarna i den amerikanska högerextrema gruppen Proud Boys har dömts till 17 respektive 18 års fängelsestraff för sin inblandning i stormningen av Capitolium den 6 januari 2021.

En annan medlem döms till 15 års fängelse.

Joseph Biggs anses ha varit pådrivande i gruppen under stormningen och döms till det näst hårdare straffet på 17 år.

– Jag vet att jag rörde till det den dagen, men jag är ingen terrorist, sade Biggs till rätten inför straffets tillkännagivande.

Av alla de över 600 som hittills har dömts efter stormningen har bara två personer – Oath Keepers medgrundare Stewart Rhodes och nu Ethan Nordean, även han ledare för Proud Boys – fått ett hårdare straff på 18 års fängelse.

Senare under dagen dömdes Zachary Rehl till 15 års fängelse. Han var tidigare ordförande för Proud Boys avdelning i Philadelphia, och var enligt rätten även han drivande i stormningen.

De tre ingick i en grupp om fem åtalade som i maj i år fälldes för uppviglingsbrott.

Över 1 100 åtalade

De övriga två får sina straff den kommande veckan. Bland dem finns gruppens tidigare ledare Enrique Tarrio, som inte befann sig i Washington DC den ödesdigra dagen, men som anses ha styrt gruppens stormning.

De dömda anklagas för att ha försökt stoppa kongressens godkännande av den då tillträdande president Joe Biden.

Över 1 100 personer har åtalats för brott under stormningen, mer än 600 av dem har hittills fällts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.