Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ger Röda korsets psykolog handfasta tips och svarar på tre frågor om trauma i samband med kriget. Foto: Arkivbild TT/SVT

Psykologen: Ukrainakriget river upp sår efter krigstrauman

Publicerad

Personer med tidigare erfarenhet av krig och flykt kan vara extra sårbara för skakande rapportering från Ukrainakriget.

– Plötsligt aktiveras trauman man trodde hade läkt, säger psykologen Isabel Petrini.

Personer med erfarenheter från krig har ett visst lidande kopplat till sina upplevelse men kan ändå fortsätta att fungera i sin vardag, säger Isabel Petrini, psykolog på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade. 

– Men så händer någonting som aktiverar symptom av trauman man kanske trodde redan hade läkt, t.ex. kriget i Ukraina. Plötsligt blir det ohållbart och man tvingas hantera det man kallar för en “late onset” av den stressen kopplat till ens trauma. Vi ser att det är många som upplever det just nu. 

Hör psykologen Isabel Petrini berätta hur Ukrainakriget kan påverka den som redan bär på erfarenheter från krig och flykt samt vad man kan tänka på i mötet med en person som har erfarenheter långt bortom ens egna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.