Pundet stiger efter beskedet. Arkivbild. Foto: TT

Pundet stärks efter brexitbesked

Uppdaterad
Publicerad

Pundet stärks och Londonbörsen faller. SEB:s chefekonom Robert Bergqvist tror att finansmarknaderna gläds åt domstolsbeskedet om att den brittiska regeringen måste gå via parlamentet för att inleda brexit.

– Det här är vad många vill ha, att Storbritannien tar ett steg tillbaka från brexitprocessen. Samtidigt finns det en risk att den positiva effekten går över ganska snabbt, det är tydligt att det bara är ett steg och att högsta domstolen prövar ärendet, så frågan finns kvar, säger Bergqvist.

Den direkta effekten blev att pundet stärktes med en dryg procent gentemot dollarn och euron. Samtidigt faller Londonbörsen efter att ha stigit kraftigt sedan brexitbeskedet i juni.

Brittisk EU-omröstning

Påverkar pundet

Sedan May meddelade att hon tänkte påbörja brexitprocessen i mars nästa år har pundet tappat omkring 5 procent mot dollarn, den lägsta nivån på över tre decennier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet