Putin drar tillbaka stöd för ICC

Uppdaterad
Publicerad

”Lämna inte!” Så lyder det känslosamma budskapet till de afrikanska länder som hotat att dra sig ur Internationella brottmålsdomstolen (ICC), när institutionen håller sitt årliga möte. Samtidigt pressas domstolen ytterligare när Ryssland drar tillbaka sitt stöd.

Gambia meddelade FN i måndags att landet avser att göra verklighet av sina planer att överge ICC, så som Sydafrika och Burundi redan gjort.

– Lämna inte, vädjar Sidiki Kaba, ordförande för ICC:s deltagarländer, under mötet i Haag, enligt AFP.

– I en värld genomkorsad av våldsam extremism är det brådskande och nödvändigt att försvara idealet om rättvisa för alla.

Anklagas för snedvridning

När den historiska överenskommelsen om att bilda ICC, det så kallade Romfördraget, nåddes 1998 var entusiasmen stor på den afrikanska kontinenten. Över 30 afrikanska länder, långt fler än i exempelvis Asien, hade gått med när den upprättades 2002.

Domstolen fungerar som en sista utväg för att pröva världens värsta krigsbrott.

Men en återkommande kritik från afrikanska länder har varit att domstolen enbart fokuserat på brott på deras kontinent. Nio av de tio pågående ICC-utredningar gäller afrikanska länder.

Kritiken har bland annat framförts av Kenya, Namibia och Uganda, som också överväger att dra sig ur.

Sidiki Kaba tillstod under sitt tal att domstolen genomgår en svår tid och försäkrade de tvekande länderna att man lyssnat på deras klagomål.

”Bästa vi har”

En del bedömare har framställt ländernas avhopp som ett sätt för deras ledare att skydda sig från framtida ICC-granskningar.

– Svik inte offren, eller ert eget folk. Ställer er bakom domstolen. Den är det bästa vi har, säger FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, enligt AFP.

Han varnar samtidigt för att en trend av isolationism kan få fler att ifrågasätta den globala rättsinstitutionen.

Ett tecken på det kommer från Ryssland, som under onsdagen meddelade att landet drar tillbaka sin underskrift av Romfördraget, enligt det ryska utrikesdepartementet. Beslutet motiveras med att domstolen misslyckats med att leva upp till förväntningarna från det internationella samfundet och ska ha fattats av president Vladimir Putin.

Ryssland skrev under Romfördraget 2000 men deltar inte som part i domstolen då landet inte ratificerat stadgan.

Det dröjer ett år innan avhoppen från ICC träder i kraft.

Internationella brottmålsdomstolen

När 120 stater 1998 nådde överenskommelsen om den så kallade Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen (ICC) sågs det som en milstolpe för strävan efter ett internationellt rättssystem.

Domstolen kunde upprättas 2002, efter att stadgan ratificerats av 60 stater. Totalt har 124 stater, däribland Sverige, ratificerat stadgan och därmed blivit medlemmar av domstolen.

Flera viktiga länder är inte med, däribland USA, Kina, Ryssland och Indien. USA skrev under stadgan under president Bill Clinton, men hans efterträdare George W Bush drog tillbaka avsikten att ratificera den.

ICC, som är baserad i Haag i Nederländerna, är den första permanenta internationella brottmålsdomstolen.

Källa: ICC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.