Putin hotar USA – om USA placerar robotar i Europa

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin varnar USA för att placera kärnvapenbestyckade robotar i Europa.

– Ryssland kommer att svara på all utplacering av kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar i Europa, inte enbart gentemot länderna de placeras i utan mot USA självt, sa han i sitt tal till nationen på onsdagen.

Samtidigt som Vladimir Putin sa att Ryssland inte kommer att vara det land som avfyrar vapen var han tydlig med att landet skulle svara snabbt om USA placerade kärnvapenbestyckade robotar i Europa.

– De tar bara 10-12 minuter att nå Moskva. Det är ett allvarligt hot mot oss och vi kommer att svara på det, sa han.

Ryssland kommer svara snabbt

I sitt tal nämnde han inte vilka nya vapen som Ryssland kan ta till men han sa att ett svar skulle komma snabbt.

– Kapaciteten av sådana vapen, inkluderat den tid det tar att nå dessa center, kommer att motsvara hoten mot Ryssland, sa Vladimir Putin.

I början av februari meddelade USA att landet kommer att dra sig ur INF-avtalet, som landet slöt med dåvarande Sovjetunionen. Syftet med avtalet var att alla medeldistansrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer skulle avskaffas. Men USA anklagade Ryssland för att ha brutit mot avtalet, och beslöt sig därför för att dra sig ur.

”Vill inte ha konfrontation”

I sitt tal anklagade Putin USA för att vilja bygga nya vapen, men han sa också att Ryssland inte vill hamna i en konflikt med landet.

– Vi vill inte ha konfrontation, speciellt inte med en stormakt som USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer