Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Putin avfärdar bilderna på döda civila i Butja som ”falsk propaganda”

Putin kallar bilderna på döda i Butja för ”fejk”

Uppdaterad
Publicerad

Han kallar bilderna på de döda i Butja för ”fejk”. I ett tv-sänt tal kommenterade Rysslands president Vladimir Putin på tisdagen för första gången bilderna på dödade människor i Butja. Samtidigt kommer allt fler uppgifter om systematiska våldtäkter och rena avrättningar.

Vladimir Putin anklagade väst för att ha planterat bevis på krigsbrott tidigare, till exempel under kriget i Syrien.

– Det är samma slags bluff i Butja, hävdade han utan att presentera några bevis för påståendet.

Kommentaren lämnades nästan två veckor efter att ryska trupper avbröt sin ockupation av områden runt huvudstaden Kiev, och kommer samtidigt som fler och fler uppgifter och vittnesmål lämnas om misstänkta krigsbrott begångna av ryska soldater.

”Kvinnor och barn har våldtagits systematiskt”

25 flickor och kvinnor uppges ha hållits fångna och våldtagits upprepade gånger av ryska styrkor under ockupationen av Butja utanför Kiev. Nio av dem är nu gravida, säger Ukrainas ombudsman för mänskliga rättigheter, till BBC.

– Ryska soldater sa att de skulle våldta dem till den punkten att de aldrig ville ha sex med någon man igen, säger Lyudmyla Denisova.

New York Times rapporterar också om flera fall av våldtäkter, bland annat ett fall där en ensam kvinna misstänks ha hållits fången som sexslav av soldaterna.

Kvinnan hittades skjuten i huvudet i en källare, med bara en päls på kroppen, ingenting mer.

Enligt ombudsmannen har systematiska våldtäkter begåtts av ryska soldater, och använts både som ett vapen och för att hämnas.

En rad utredningar om krigsbrott pågår

Ryska styrkor avbröt ockupationen av området runt Kiev i slutet av mars efter uppenbara svårigheter att forcera och efter att ha lidit stora militära förluster.

Ukraina och flera andra länder, däribland Sverige, utreder redan misstänkta krigsbrott i Butja och andra städer i Ukraina. Många regeringsföreträdare har fördömt våldet mot civila och krävt att de ansvariga ställs till svars.

Ryska myndigheter har tidigare tillbakavisat anklagelserna och hävdat att Ukraina vill försvåra fredssamtalen.

På tisdagen uppgav borgmästaren i Butja att 403 kroppar efter människor som misstänks ha blivit dödade av ryska trupper har återfunnits hittills, och att man förväntar sig att hitta fler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.