Zelenskyj: Borodjanka är värre än Butja

Uppdaterad
Publicerad

Förödelsen som de ryska soldaterna lämnat efter sig i staden Borodjanka är än mer fasansfull än vad man möttes av i närliggande Butja.

Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i torsdagsnattens tal till nationen.

– Där är det mycket värre, det är fler offer, säger han i talet som publicerats på Facebook.

De ryska styrkorna, som sedan början av kriget belägrat huvudstaden Kievs förstäder som Butja och Borodjanka, drog sig tillbaka för ungefär en vecka sedan.

Kriget i Ukraina

Bedömare tror att Ryssland retirerade för att omgruppera och i stället rikta in sig på anfall mot landets östra och södra delar. Boende där har uppmanats att försöka fly.

Chockat världen

Bilderna som har spridits från staden Butja, med dödade civila på gatorna, har chockat världen. Likaså vittnesmål om våldtäkter, tortyr och avrättningar. Även I Borodjanka, nordöst om huvudstaden Kiev, är förödelsen stor. Bland ruiner ligger människor begravda. Borodjankabon Tatiana blev vittne till ryssarnas illdåd.

– De sköt utan förvarning, har hon berättat för SVT:s utstända.

Uteslutning

– Vad kommer att hända när världen får veta hela sanningen om vad som hänt i Mariupol, frågar sig Zelenskyj i nattens tal.

Ryssland har, trots omfattande bevis, förnekat alla anklagelser om ryska soldaters övervåld.

På torsdagen uteslöts Ryssland från FN:s råd för mänskliga rättigheter. Det var just efter det att de skakande bilderna och vittnesmålen från den sargade staden Butja spridits som USA:s FN-sändebud Linda Thomas-Greenfield väckte frågan om att rösta för uteslutning.

”Rysslands lögner stämmer inte med de obestridliga bevisen för vad som händer i Ukraina”, sade USA:s president Joe Biden i ett uttalande på torsdagen, rapporterar AFP.

”Tecken på att människor blir våldtagna, torterade, avrättade – i vissa fall får sina kroppar vanhelgade – är en kränkning av vår gemensamma mänsklighet”, fortsätter Biden.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel sade på torsdagen att han ställer sig bakom ett förslag att frigöra ytterligare 500 miljoner euro för att bistå Ukraina med vapen. I ett inlägg på Twitter tackar han EU:s utrikeschef Josep Borrell för att ha lagt fram förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet