• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

”En cynisk, men tyvärr rimlig, slutsats är att Rysslands president Putin gnider händerna av förtjusning”, skriver SVT Nyheters Tomas Thorén. Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin/Reuters/TT

”Putin kammar hem segern efter Turkiets offensiv”

Publicerad

ANALYS · Kurdledda SDF ingår en pakt med Assadregimen för att stoppa Turkiets offensiv. Men den stora vinnaren är ändå Ryssland, som lyckats driva bort de sista amerikanska soldaterna från Syrien, utan att själva avfyra ett enda skott.

Tomas Thorén

Reporter, Turkiet

Marken skakar under fötterna vid gränsen. Den skakar faktiskt bokstavligen av den turkiska artillerield som fortsätter bombardera kurdiska styrkor på andra sidan gränsen.

Men marken skakar också bildligt. Inom loppet av några timmar drog amerikanarna tillbaka sina soldater från norra Syrien, medan tv-bilder visar syriska regimens soldater är på väg dit med viftande flaggor, som i ett triumftåg.

Tonläget var helt annorlunda från den kurdiska överbefälhavare som offentliggjorde den nya alliansen med Assad och Ryssland.

En ”pakt med djävulen” under pistolhot. Det var såklart inte ordagrant vad befälhavaren sa, men budskapets andemening. De syriskkurdiska styrkorna såg ingen annan möjlighet efter att Trumps plötsligt övergav kurderna.

”Den kurdiska drömmen om självstyre är i praktiken över”

Men även om Assad och Ryssland kan rädda kurderna från att krossas av Turkiets militära övermakt kommer det till ett mycket högt pris. Den kurdiska drömmen om ett oberoende självstyre i norra Syrien är i praktiken över.

Den syriska regimen tar nu brösttoner mot Turkiet och säger att de avser konfrontera den turkiska offensiven. Det pågår en intensiv kapplöpning om vem som hinner först fram till strategiskt viktiga städer som Kobani och Manbij.

Risken för ett storkrig kryper närmare. Men det återstår att se om det blir en konfrontation mellan Turkiet och syriska regeringsstyrkor.

Turkiets president Erdogan sa idag att han välkomnar Assadtruppernas avancemang i norra Syrien och inte förväntar sig några problem eftersom Rysslands president Putin har en ”positiv inställning”.

”President Putin gnider händerna av förtjusning”

En cynisk, men tyvärr rimlig, slutsats är att Rysslands president Putin gnider händerna av förtjusning. Putin har hållit relativt låg profil under den turkiska offensiven, men det är uppenbart att Turkiets attack har gynnat Rysslands intressen.

I stormaktspelet om Syrien är den ryska segern nu ett faktum. De sista amerikanska soldaterna lämnar Syrien, bortskrämda av framryckningar från Natoallierade Turkiet.

Förlorarna är såklart civilbefolkningen, som i alla krig. Tiotusentals är på flykt undan striderna, ännu fler gömmer sig i källare av rädsla för bomber.

Anklagelser om tortyr, avrättningar och andra övergrepp riktas mot miliser som är allierade till den turkiska militären. Samtidigt rycker den syriska regimens soldater fram, som är kända för sin skoningslösa brutalitet. Som om det inte vore eländigt nog varnas för att IS kan stärkas i spåret av det kaos som nu råder i norra Syrien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet