Foto: Vyacheslav Prokofyev/Sputnik Pool/EPA

Putin: Turkiet kan bli ett nytt internationellt ”gas-nav”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin möttes under det stora toppmötet i Kazakstan. Under mötet togs ett ”gas-nav” i Turkiet upp, och presidenterna diskuterade export av grödor. Men några samtal om kriget i Ukraina blev det inte.

Det stora toppmötet i Kazakstan hålls inom ramen för ett forum som kallas Interaktion och förtroendebyggande åtgärder i Asien (på engelska förkortat Cica).

Under samtalet diskuterade presidenterna bland annat gas. Vladimir Putin sade att Turkiet kan bli ett nytt internationellt ”gas-nav”. Den ryske ledaren sade vidare att Turkiet är den mest pålitliga vägen för gas till Europa, rapporterar Reuters.

Erdogan svarade inte Putin om gas-planerna i den delen av talet som tv-sändes, men Kremls talesperson Dmitrij Peskov sade enligt den ryska nyhetsbyrån RIA att de båda ledarna har beordrat en snabb och detaljerad utredning av idén, rapporterar Reuters.

Erdogan: Export av grödor ska stärkas

Utöver gas talades det även om grödor. I juli lyckades Turkiet tillsammans med USA medla fram en överenskommelse med Ryssland om att exportera grödor från Ukraina där Ryssland tidigare hade blockerat exporten. Ryssland har dock klagat på att deras egna grödor och gödningsmedel har varit svåra att exportera utomlands.

– Vi är fast beslutna att stärka och fortsätta med exporten av grödor, och överföringen av ryska grödor och gödningsmedel till utvecklingsländer via Turkiet, sade Erdogan till Putin under mötet.

Inget samtal om kriget i Ukraina

Inför mötet sade ryska tjänstemän att de var öppna för att höra förslag från Turkiet om att hålla fredssamtal mellan Ryssland och väst. Även Erdogan var inför mötet inne på kriget i Ukraina.

– En rättvis fred kan nås genom diplomati. Det kan inte finnas vinnare i ett krig och inte heller förlorare i freden, sade han då, enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia rapporterar TT.

Någon diskussion om lösningar på konflikten mellan Ryssland och Ukraina ägde dock inte rum under mötet enligt Kremls talesperson Dmitri Peskov, rapporterar Reuters.

Tidigare motsättningar om stort kärnkraftsverk

De båda slätade också över tidigare motsättningar om jätteatomkraftsbygget Akkuyu, en anläggning som ska ligga i Turkiet men ha ryska ägare. Liksom många andra kärnkraftsbyggen är Akkuyu försenat, men Putin säger att det första bränslet ska kunna levereras nästa år.

Erdogan samtalade även med sin auktoritäre kollega från Belarus, Aleksandr Lukasjenko, i Astana, men ingen information om vad de avhandlade har läckt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.