Ryske presidenten Vladimir Putin på plats vid S:t Petersburgs ekonomiska forum. Foto: TT/AFP

Putin om Skripal-affären: Dags att vända blad, britter

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin hoppas att Storbritanniens nästa premiärminister vill lägga förgiftningen av tidigare dubbelagenten Skripal bakom sig, säger han åtminstone själv. Det för att reparera relationen mellan de två länderna.

Förgiftningen av den ryska före detta dubbelagenten Sergej Skripal i brittiska Salisbury väckte utlöste diplomatisk kris mellan Ryssland och Storbritannien. Förutom Skripal och dennes dotter så förgiftades senare flera andra av samma gift, och en kvinna dog.

Händelserna i fjol slog hårt mot den redan sargade relationen mellan Moskva, men nu vädrar Putin hopp om bättre tider, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– När allt kommer omkring måste vi vända på det här bladet som har med spioner och mordförsök att göra, säger Putin till journalister vid den stora pågående ekonomiska konferensen i S:t Petersburg.

Kallar Skripal-affären ”fluff”

Storbritanniens konservativa parti håller på att byta ut sin partiledare, tillika landets premiärminister. Putin säger sig hoppas att Theresa Mays efterträdare kommer att gå vidare och släppa händelsen med Skripal.

– Han är er agent, inte vår. Det innebär att ni spionerade på oss och det är svårt för mig att säga vad som hände honom därefter. Vi måste glömma allt detta i vår slutgiltiga analys.

Putin framhåller att det viktiga är internationella ekonomiska frågor, inte vad han beskriver som ”fluff”.

Brittiska åklagare har officiellt anklagat två ryska underrättelsetjänstemän för mordförsök, trots att kreml konsekvent nekat till all inblandning i Skripal-fallet.

Britterna: Ryssland måste ändra beteende

Theresa Mays taleskvinna säger till Reuters att Storbritannien kommer att fortsätta interagera med Ryssland i frågor om internationell säkerhet, men att Ryssland måste ändra kurs.

– Vi har varit tydliga med att Rysslands mönster av aggression och destabiliserande beteende undergräver dess anspråk på att vara en ansvarig internationell samarbetspartner, säger hon.

– Premiärministern har gjort det tydligt vid flera tillfällen att vi bara kan ha en annan relation om Ryssland ändrar på sitt beteende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.