Liksom andra nervgifter blockerar novitjok nervsystemets signaler till kroppens muskler, vilket i sin tur kan leda till att kroppens organ slutar att fungera. Arkivbild från giftattacken i mars. Foto: TT

Nervgiftskadad: ”Tror jag kommer dö inom tio år”

Uppdaterad
Publicerad

Charlie Rowley förlorade sin partner i slutet av juni efter att de båda blivit förgiftade av nervgiftet Novitjok. Nu berättar han för tidningen Sunday Mirror om den svåra tiden efter händelsen – och rädslan för att dö.

Tidigare i år blev Charlie Rowley utsatt för nervgiftet Novitjok som användes för att förgifta den ryska ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia Skripal.

Detta efter att Rowley hittat en flaska med giftet som han gav i present till sin partner Dawn Sturgess i tron att det var en parfym. Flaskan ska enligt Rowley ha legat i en förseglad kartong och varit en parfym som Sturgess känt till sedan innan. Efter att Sturgess sprejat på parfymen på sin handled insjuknande båda direkt, och Sturgess avled senare till följd av sina skador.

Storbritannien har anklagat Ryssland för båda händelserna. Moskva nekar dock till inblandning.

”Rädd för att dö”

För Sunday Mirror berättar Rowley nu om sin stora rädsla för att dö.

– Jag må vara utskriven får sjukhuset, men känner mig inte alls trygg. Jag är livrädd för framtiden, säger han och fortsätter:

– Jag är fortfarande orolig att nervgiftet kan döda mig – och tänker på det hela tiden. Jag är rädd för att bli förkyld.

Flera vändor på sjukhuset

Inte långt efter att Rowley blev utskriven från sjukhuset första gången, blev han mycket sjuk och fick återvända.

– När jag lämnade sjukhuset första gången kände jag tacksamhet, men det kanske var lite tidigt för det. Ett par veckor senare var jag tillbaka, nästan blind, oförmögen att använda min västra arm och hade hjärnhinneinflammation, berättar han för tidningen och fortsätter:

Sviken av myndigheter

Efter händelsen har Rowley mått mycket dåligt och känner sig sviken av myndigheterna.

– Det finns brister i systemet. Jag behöver rådgivning. Om myndigheterna erbjöd mig hjälp så skulle jag ta emot den. Jag känner mig sviken, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte att jag kommer att leva om tio år.

Inte ett avsiktligt mål

Polisen har tidigare sagt att man inte tror att Rowley och hans partner var ett avsiktligt mål för giftattacken, utan att de drabbades på grund av ”oaktsamhet i hur nervgiftet hanterades”.

Staden Salisbury beräknas lägga omkring 500 000 pund, drygt 6 miljoner svenska kronor, i ett försök att återuppbygga bilden av staden, då turismen har minskat 12 procent sedan första giftattacken inträffade i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.