Arkivbild. Polismän vaktar en avspärrning i Salisbury tidigare i år. Foto: AP Photo/Matt Dunham

Rädsla för ny novitjok-attack stängde ner Salisbury

Uppdaterad
Publicerad

Två personer ska mystiskt ha insjuknat i Salisbury där Julia Skripal och hennes far ex-spionen Sergej Skripal utsattes för en nervgiftattack i mars. De båda fördes till sjukhus och ett stort område spärrades av. Polisen kunde senare konstatera att de inte utsatts för nervgift.

Delar av centrala Salisbury spärrades av på söndagskvällen. Pubbar och restauranger har tvingades stänga efter en ”medicinsk incident”. En man och en kvinna på restaurangbesök insjuknade hastigt och fick föras till sjukhus.

Polisen vidtog stora säkerhetsåtgärder mot bakgrund av att det var i Salisbury som ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för en nervgiftattack i mars. I juli dog en person och en annan insjuknade efter att de drabbats av samma ämne drygt en mil från staden.

Personal i skyddsdräkter

Natten mot måndagen gick Wiltshirepolisen ut med ett pressmeddelande där de säger att det inte finns något som tyder på att det skulle röra sig om ett nytt fall av novitjok-förgiftning. Kvinnan och mannen som insjuknande kommer dock att få stanna kvar på sjukhuset för observation.

Oklart om det kopplas till nervgiftsattacken

Två ryska män har pekats ut som skyldiga till förgiftningen av ex-spionen. Storbritannien har sagt att männen av allt att döma är agenter vid den ryska militära underrättelsetjänsten, GRU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.