Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ökända ryska nazistgruppen Rusitj som strider i Ukraina har tagit på sig skulden för den hittills största avrättningen av krigsfångar. Foto: Current tv/Rusitj Telegramkanal

Putin påstår att kriget förs mot nazism i Ukraina – gör det med ryska nazister

Uppdaterad
Publicerad

När president Putin beslutade att invadera Ukraina för drygt två år sen var ett av hans uttalade mål att bekämpa nazism. Ett mål som enligt honom inte uppnåtts, vilket är en anledning till att kriget måste fortsätta. Det Putin aldrig nämner är att en del av hans egna soldater själva är nazister.

Det saknas statistik över hur många ryska nazister som strider i Ukraina, men enligt forskarcentrumet “Sova” som kartlägger rysk nationalism handlar det om hundratals personer. Det är en blandning av fotbollshuliganer, nationalister och uttalade nazister.

Rusitj är den mest kända nazistgruppen som deltar i kriget i Ukraina. Nyligen tog de på sig den hittills största avrättningen av krigsfångar. Den styrs av Aleksej Miltjakov som blev ökänd efter att ha lagt ut bilder på hur han dödade och styckade en valp.

Kriget i Ukraina

– I början av det fullskaliga kriget publicerade Miltjakov instruktioner på hur man ska tortera ukrainska krigsfångar och vilken lösesumma man ska kräva från deras anhöriga för att kunna köpa krigsutrustning, berättar Natalia Judina, expert vid “Sova”.

Ryska nazister på båda sidorna

Kreml behöver inte förklara varför ryska nazister strider i Ukraina, från officiellt håll existerar de inte.

Däremot nämns ofta ryska extremister som bytt sida och strider för Ukraina. Det handlar om motståndsgrupperna Frihet för Ryssland och Ryska frivilligkåren som just nu genomför en attack i Ryssland.

– De beskrivs som förrädare, men är i själva verket samma sorts nazister som strider på den ryska sidan. Skillnaden är att de anser att Ukraina ska få vara ett självständigt land, säger Judina.

Kontrolleras av makten

Samtidigt som fenomenet tystas ner kontrollerar den ryska makten sina nazistiska grupperingar. Bland annat tillåts de inte bilda en egen bataljon, så som Jevgenij Prigozjin gjorde med Wagnersoldaterna. Istället tjänstgör nazisterna på kontrakt under försvarsmakten med samma villkor som andra ryska soldater.

– Jag tror att makten är rädd för krafter som den inte kan styra och historien har visat att den ryska nazismen ofta löper amok. Det handlar om aggressiva unga människor som inte vill lyda någon. Därför föredrar makten att kontrollera allt själv, förklarar Natalia Judina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet