En rysk Oscar II atomubåt med kapacitet för 24 kryssningsrobotar passerade in i Östersjön tidigt på fredagsmorgonen. Ubåten kommer att passera i Finska viken strax före toppmötet mellan USA och Ryssland i Helsingfors den 16 juli. Foto: AP

Putin seglar in atomubåt i Finska viken strax före toppmötet med Trump

Uppdaterad
Publicerad

En av Rysslands stora atomubåtar med kapacitet för 24 kryssningrobotar passerade in i Östersjön tidigt på fredagsmorgonen. Det bekräftar Danmarks försvarsmakt för SVT Nyheter. Den 155 meter långa ubåten är på väg till en militäruppvisning i Sankt Petersburg och kommer passera söder om Helsingfors strax före toppmötet mellan Ryssland och USA.

Det är extremt ovanligt att ubåtar som drivs av kärnreaktorer passerar in i Östersjön. Det är hittills känt att det bara inträffat en enda gång. Då var det också en rysk ubåt – den enorma “Dmitry Donskoj” – världens största ubåt som seglade in i juli 2017.

I juli 2018 är det en nästan lika stor atomubåt som kommer. Det är den 155 meter långa atomubåten ”Orel” (Örnen) som är av Oscar II klass.

Det är en typ av ubåt som tack vare sin reaktor kan gömma sig i de stora världshaven i princip hur länge som helst och kan avfyra kryssningsrobotar.

Dessa ubåtar är inte byggda för ett operera i ett grunt hav som Östersjön.

”Vi följer den”

Danska försvarsmaktens operationscenter bekräftar för SVT Nyheter att ”Orel” passerade i ytläge genom Stora Bält på torsdagen och lämnade danskt territorium vid sex-tiden på fredagsmorgonen och att ubåten som drivs med två kärnreaktorer därmed befinner sig i Östersjön.

– Vi följer den med danskt patrullfartyg tills den passerat danskt territorium. Det är vår standardprocedur. De följer en fast rutt, säger major Claus Elberth, vaktchef på danska försvarsmaktens operationscenter, till SVT Nyheter.

Den atomdrivna ubåten är 25 år gammal och har varit tagen ur drift i några år, men har genomgått modernisering och är åter i militär tjänst.

Omfattande brand

Det har tidigare rapporterats att ”Orel” drabbades av en stor brand 2015 när den låg i torrdocka vid varvet i Severodvinsk. Kärnreaktorerna uppgavs då var avstängda och det radioaktiva kärnbränslet avlägsnat före moderniseringen.

”Orel” är ett systerfartyg till atomubåten ”Kursk” som sjönk år 2000 efter att en torped exploderat ombord och hela besättningen med 118 personer omkom. Kursk var också en ubåt av Oscar II-klass.

Det är hittills inte känt att brittiska, amerikanska eller franska atomubåtar opererat i Östersjön.

Den ryska konvojens planerade väg till flottbasen Kronstadt nära Sankt Petersburg. Foto: SVT Design

24 kryssningsrobotar

Oscar klass II-ubåtar har vanligtvis kapacitet för 24 kryssningsrobotar med konventionell stridsspets eller kärnstridsspets. Det är oklart vilken typ av vapen ”Orel” bär.

Ubåten har färdats i en konvoj med fyra militärfartyg samt underhållsfartyg från sina baser utanför Murmansk på Kolahalvön via Norges och Sveriges västkust och in genom Stora Bält.

Det handlar om kryssaren Marshal Ustinov, fregatten Admiral Gorshkov och den betydligt större och kraftigt beväpnade jagaren Sevoromorsk. De två senare färdas nu som en egen grupp och passerar under fredagen söder om Sverige.

– Just nu medan vi pratar har vi två stora ryska krigsskepp som passerat syd om Sverige. Vi förväntar att de passerar Bornholm omkring midnatt, säger Claus Elberth till SVT Nyheter på fredagen.

Atomubåten Orel väntas passera i Finska viken söder om Helsingfors en eller två dagar före toppmötet mellan Putin och Trump den 16 juli.

Ubåten kommer att delta i den årliga militärparaden under ”flottans dagar” som Ryssland firar vid marinbaserna i Kronstadt utanför Sankt Petersburg och Baltijsk nära den ryska enklaven Kaliningrad den 29 juli.

Fakta: Oscar-II atomubåt

Kapacitet för 24 kryssningsrobotar

Längd: 155 meter

Vikt: 14 700 ton

Bredd:18,2 meter

Motorer: två kärnreaktorer

Besättning: 120 personer

Byggd: 1989-1992

Moderniserad: 2017

Ryska flottan har tre Oscar-II klass ubåtar: ”Voronezh”, “Smolensk” och “Orel”.

Källa: Barents Observer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.