Foto: TT

Putin: Sluta prata om gay-rättigheter under OS

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har tröttnat på att landets kritiserade antigaylag tar fokus från OS-spelen i Sotji.

Holland är ett av de länder som gått ut och kritiserat homosexuellas rättigheter i Ryssland. Vid ett möte på fredagen med landets premiärminister Mark Rutte, klargjorde Putin att de olympiska spelen inte var rätt forum för att diskutera frågan om homosexuellas rättigheter.

”Lämna oss ifred. Sport är sport. OS är OS. Låt oss fokusera på det”, sa presidenten, och hävdade att han citerade en man från en nyhetsinslag, som befunnit sig inne på en gayklubb. Men presidenten påpekade att han höll med personen i fråga.

OS i Sotji

Fyra gayaktivister gripna

På fredagseftermiddagen rapporterades att fyra gayaktivister gripits i St Petersburg. Aktivisterna ska ha haft en banderoll där de citerade OS förbud mot all form av diskriminering. Polisen har vägrat kommentera fallet.

Presidenter väljer bort OS

Ryssland har fått kritik från flera håll för en lag som förbjuder att homosexuell ”propaganda” sprids till minderåriga. Tidigare på fredagen gav sökjätten Google OS-värdslandet en känga.

Flera tunga namn har valt att inte närvara vid OS i Sotji, däribland USA:s president Barack Obama, Frankrikes president Francois Hollande och Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet