Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Putin kallar Nord stream-läckan för en ”akt av internationell terrorism”. Foto: Alexey Maishev/AFPVisa alla (2)
Visa alla (2)

Putin: Redo att leverera gas via Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland är redo att återuppta gasleveranserna till Tyskland via det rör i Nord Stream 2 som fortfarande fungerar. Det säger president Vladimir Putin i ett tal i Moskva enligt nyhetsbyråer.

Större delen av kapaciteten i de två Nord Stream-ledningarna på Östersjöns botten är utslagen efter explosioner nyligen. Flera staters myndigheter, däribland Sveriges, har dragit slutsatsen att det var sabotage. Mångas misstankar riktas mot Ryssland.

Men Putin kallar händelserna internationell terrorism. Han säger att ledningarna går att reparera, och att Ryssland under tiden är berett att leverera fossilgas via det återstående röret i Nord Stream 2.

Tyskland var tänkt mottagare av gasen från Nord Stream 2, men avbröt öppnandet i februari i år i samband med krigsutbrottet. Ledningen stod färdig i för drygt ett år sedan, men någon gas hann aldrig levereras.

Tyskland: ”Inte aktuellt”

Enligt Christiane Hoffmann, talesperson för den tyska regeringen, är det, trots det nya förslaget, inte är aktuellt med några ryska gasleveranser till Tyskland.

”Oberoende av det möjliga sabotaget av gasledningarna har vi sett att Ryssland inte längre är en pålitlig energileverantör” sa Hoffmann under onsdagen.

Nord Stream 1 invigdes 2011 och tillhandahöll rysk gas till Tyskland ända fram till den 2 september i år, då Ryssland stoppade leveranserna med hänvisning till tekniska problem.

Därför pratar Putin om att leverera gas genom Nord Stream:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför säger Putin att han är redo att leverera gas via Nord Stream? SVT:s reporter reder ut vad det betyder. Foto: SVT/TT/Danska försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet