En variant av ”Carlo” – ett egentillverkat skjutvapen som blivit allt vanligare sedan fabriksserietillverkade skjutvapen beslagtagits. Foto: TT

Räder mot palestinska metallverkstäder efter terrorattack

Publicerad

Under torsdagen har israeliska säkerhetsstyrkor slagit till mot metallverkstäder på Västbanken där de vapen som användes under onsdagens massaker på civila på en restaurang i Tel Aviv misstänks ha tillverkats, uppger nyhetsbyrån AP.

Sammansvetsad av delar från olika vapen och metallskrot ser den ut som en kortare k-pist.

”Carlo”, som vapnet kallas på gatan, användes under gårdagens attack där två palestinska gärningsmän sköt ihjäl fem människor och skadade minst fem. I funktion har det viss likhet med den svenska k-pisten ”Carl Gustav”, eftersom mekanismen är enkel och lätt att kopiera för den med kunskap om vapen och tillgång till en verkstad.

Enligt polistalesperson Micky Rosenfield varierar kvaliteten på vapnen beroende på vilka material de sammanställts av och av vem de byggts.

– (Dessa vapen) har används i ett antal terroristattacker de senaste månaderna, säger polistalespersonen han till AP.

Egentillverkade vapen vanligare

En anonym källa inom den israeliska säkerhetstjänsten uppger att egentillverkade vapen nu blivit mer vanligt förekommande i terrorattacker än Kalashnikovs, och att hundratals exemplar antas vara i omlopp.

”Riktiga vapen” är i dagsläget svåra att få tag i på Västbanken, sedan såväl israeliska styrkor som palestinska myndigheter genomfört räder och beslagtagit vapen.

Kedja av terrorattacker

Onsdagens attack följer som ett led i det dussintal kedjeattacker utförda av palestinska gärningsmän mot civila israeler, såväl som israelisk polis- och militärpersonal, under de senaste året. Det rör sig om attacker med kniv och skjutvapen, men också om fall där människor körts över med bil. Ofta har attackerna utförts av ensamma gärningsmän. Sammanlagt har 32 människor, inkluderat två amerikaner, dödats på den israeliska sidan.

Under samma period har omkring 200 palestinier dödats – de flesta personer som enligt israeliska trupper ska ha varit involverade i attacker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attackerna i Israel

Mer i ämnet