– Som vanligt med nya vaccin har vi rekommenderat på försiktighetsbasis att personer med en betydande historia av allergiska reaktioner inte ska få det här vaccinet, säger Professor Stephen Powis, nationell medicinsk chef för National Health Service i England. Foto: Frank Augstein, AFP / Leon Neal, AP

Rådet i Storbritannien: Svårt allergiska bör avstå vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Människor med en historia av kraftiga allergiska reaktioner borde inte ta Pfizers vaccin. Det säger den brittiska läkemedelsmyndigheten efter att två personer fått allergiska reaktioner under onsdagen.

Brittiska National Health Service (NHS) meddelar att två anställda fått allergiska reaktioner då de vaccinerat sig för covid-19 med Pfizers vaccin. Båda två uppges använda adrenalininjektioner vanligtvis vilket myndigheten menar visar på att de tidigare fått allergiska reaktioner. Adrenalinsprutor kan bland annat användas av personer som är allergiska mot nötter.

Står i bipacksedeln

I den medföljande bipacksedeln går det att läsa att personer som är allergiska mot vissa av vaccinets ämnen, inte bör ta vaccinsprutan. Några av de allergiska reaktionerna som kan påvisas är kliande hudutslag, andfåddhet och svullnad i ansiktet eller tungan.

Professor Stephen Powis är nationell medicinsk chef för NHS i England och har i ett uttalande uppmanat tilll försiktighet, men poängterar att detta inte är ovanligt vid nya vaccin.

– Som vanligt med nya vaccin, har MHRA (Läkemedels- och hälsovårdsprodukters regleringsmyndighet) rekommenderat på försiktighetsbasis att personer med en betydande historia av allergiska reaktioner inte ska få vaccinet, sa Powis till brittiska The Guardian.

”Personer som är allergiska bör inte få vaccinet”

MHRA uppmanar alla personer som tidigare fått kraftiga allergiska reaktioner av vaccin, medicin eller mat inte bör få Pfizer/Biontech-vaccinet.

De två anställda från NHS som fått allergiska reaktioner av vaccinet uppges ha fått en ”anafylaktisk reaktion” vilket kan innebära att man hamnar i chocktillstånd, kort efter att de tagit vaccinet. Båda sägs dock ha tillfrisknat och ska vara på bättringsvägen, skriver The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.