Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Europakorrespondent Christoffer Wendick om varför det finns farhågor för radikalisering bland aktivisterna. Foto: SVT

Radikaliserade klimataktivister oroar polisen i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Allt mer radikaliserade klimataktivister oroar polisen i Tyskland. Nu kräver några av landets politiker skärpta straff för protesterna.

– Jag tror inte att det har någon avskräckande effekt på aktivisterna, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick i SVT:s Morgonstudion.

De kallar sig själva för den sista generationen, ”Letzte Generation” och har bland annat blockerat infartsvägar och trafiktunnlar. Under den senaste veckan har tyska ”klimakleber”, eller ”klimatklistrare”, utfört nya och spektakulära aktioner.

Vid två tillfällen har de tagit sig in på flygplatser, i Berlin respektive München. På Berlins flygplats kom man längst, berättar SVT:s Europakorrespondent i Morgonstudion.

– Där kom man till landningsbanorna och klistrade fast sig, och blockerade dessa så att 20 avgångar fick ställas in, säger Christoffer Wendick.

Han fortsätter:

– Många här i Tyskland såg det som att man passerat ytterligare en gräns för vilken typ av olagliga handlingar som man är beredd att göra för att skapa debatt om klimatet.

Nyligen dog en kvinna i Berlin efter att hon råkat ut för en allvarlig cykelolycka samtidigt som två aktivister genomförde en aktion, och ovetandes blockerade vägen för ett utryckningsfordon. Läkaren som vårdade kvinnan har konstaterat att det inte orsakade dödsutfallet men den uppmärksammade händelsen har nu blivit rättssak.

Krav på skärpta straff

Säkerhetspolisen uppges oroa sig över radikaliseringen inom miljörörelsen. Den tyska terrorismexperten Bettina Röhl har sagt till tidningen Bild att den är på väg att bli extremistisk.

Samtidigt varnar politiker för miljöterrorism och vill skärpa straffen mot radikala klimatprotester. Tongångarna varierar dock något utifrån den politiska skalan.

– De som är allra längst ut till höger och i mitten är mest kritiska till detta. De som är ute på vänsterkanten, vänsterpartiet (Die Linke) till exempel, har visat mer förståelse, i alla fall för frustrationen och den ångest som de här människorna uttrycker i sina aktioner, säger Wendick.

I klippet ovan berättar Christoffer Wendick mer om den pågående diskussionen och oron kring klimataktionerna i Tyskland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.