Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att lämna mitt hem? Det gör jag inte” säger Rashid Bousan, boende i staden Zirgan som kan stå näst på tur vid en ny turkisk offensiv i norra Syrien. Se reportaget från SVT:s team på plats i klippet. Foto: Salim Alsabbagh

Kurder i Syrien oroade för ny turkisk invasion: ”Alla är rädda”

Publicerad

Bland kurderna i nordöstra Syrien finns en stor oro och rädsla för att Turkiet ska genomföra en ny invasion. 

– Jag har fyra barn och alla är rädda. Därför har jag satt dem i säkerhet i en by tio kilometer härifrån, säger Rashid Bousan som bor i den lilla staden Zirgan nära den turkiska gränsen.

Det är spänt och oroligt i nordöstra Syrien. Inte lika mycket folk som vanligt är ute. Av rädsla för en eventuell turkisk invasion håller sig många hemma, och gör sig redo för att snabbt kunna fly.

Hot om ny invasion

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har nyligen hotat med att inleda en ny invasion av norra Syrien för att stärka Turkiets södra gräns. 

Turkiet har redan genomfört flera invasioner av norra Syrien och ockuperar delar av området utmed gränsen. Målet med en eventuell ny militär operation är att ta kontrollen över resterande territorium som den kurdiska milisen YPG nu styr. Enligt Turkiet är YPG en förlängning av den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

Om Erdogans hot blir verklighet skulle Turkiet kontrollera en 30 kilometer djup säker zon utmed hela gränsen mot Syrien. 

– Vi kommer snart att ta nya steg gällande de ofullständiga delarna av projektet vi inledde på den 30 kilometer djupa säkra zonen som vi etablerat längs vår södra gräns, sade Erdogan efter ett regeringssammanträde i måndags.

Många är skräckslagna

President Recep Tayyip Erdogan har sagt att den militära operationen ska börja när Turkiets militära underrättelse- och säkerhetsstyrkor är klara med sina förberedelser.

Många kurder i Syrien, som bor nära gränsen till Turkiet, är skräckslagna inför en ny förestående invasion. 

Rashid Bousan i staden Zirgan är rädd. Den turkiska gränsen ligger i norr, och i väster ligger områden som invaderas av Turkiet för snart tre år sedan. Vid en eventuell ny militäroperation kan hans hemstad komma att bli den första som Turkiet intar. 

Men Rashid Bousan tänker ändå stanna.

– Jag kommer härifrån. Här finns mitt hem och mitt land. Jag lämnar inte förrän jag dör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.