Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Turkiet har alltid förlitat sig på utpressning av Europa”, säger PYD-ledaren. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Ledaren för PYD: Turkiet förlitar sig på utpressning

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets kravlista till Sverige är ett utpressningsförsök. Det säger Salih Muslim, ledare för det kurdiska partiet PYD, när SVT:s team träffar honom i nordöstra Syrien.

Salih Muslim söker skydd på en amerikansk militärbas i nordöstra Syrien. SVT får av säkerhetsskäl inte får filma basen.

– Det är drönare som kontrollerar allt, och granatbeskjutningar sker dagligen. Vi måste hålla oss i säkerhet, säger han till SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Enligt Turkiet är det kurdiska partiet PYD ett systerparti till terrorstämplade PKK (Kurdiska arbetarpartiet). Nu vill landet att Sverige bryter kontakten med PYD och deras väpnade gren YPG – annars släpps Sverige inte in Nato.

– Det skulle Sverige aldrig gå med på, för vi är ingen terroristorganisation. Turkiet har alltid förlitat sig på utpressning av Europa. Alla känner nog till hur de hanterade flyktingproblemet. Genom utpressning hoppas de alltid få vissa fördelar, säger Muslim.

Den turkiska regeringen presenterade på tisdagen en kravlista för att godkänna Sveriges Natomedlemskap. Den nämner bland annat att Turkiet sedan 2017 begärt att Sverige lämnar ut personer kopplade PKK/PYD- och Gülenrörelsen utan att få någon positiv respons av Sverige.

Turkiet skriver också att Sverige försett PKK/PYD med såväl vapen som pengar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de kurdiska gerillagrupperna PKK och YPG? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP svarar i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.