Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer det sig att Turkiet kontrollerar områden i Syrien? Se bakgrunden till konflikten mellan kurdiska YPG och Turkiet i klippet. Foto: EPA/SVT Grafik

Tidslinje: Så har striderna mellan Turkiet och YPG sett ut

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill ta ytterligare ett grepp om gränsområdet i norra Syrien och därmed skydda landet från “terrorister”. Sedan tidigare har Turkiet kontroll över flera områden i grannlandet.

Hur blev det så? Här är bakgrunden till striderna mellan Turkiet och kurdiska YPG.

YPG, Folkets försvarsenheter, är de syriska kurdernas väpnade styrka. Den kontrollerar i dag en fjärdedel av Syriens yta, ett område som löper längs med gränsen mot Turkiet. 

Kurdernas makt i Syrien ses som ett hot av Turkiet, som likställer YPG med terrorstämplade PKK, Kurdistans arbetarparti, som Turkiet har utkämpat en långdragen väpnad kamp mot.

Turkiet har sedan 2016 i flera omgångar stridit mot kurderna i Syrien med hjälp av turkisk-stödda syriska rebeller. Nu hotar Erdogan med en ny offensiv för att trycka tillbaka kurderna från gränsområdet.

I videon ser du hur YPG blev en maktfaktor i Syrien – och hur Turkiet har försökt stoppa kurdernas framfart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.