Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det goda, det onda och det fula – hör USA-korrespondent Fouad Youcefi berätta om tre möjliga scenarier efter USA:s attacker. Foto: Reuters

Räkna med att USA:s hämnd bara har börjat

Publicerad
Analys ·

USA:s hämnd för attackerna mot amerikaner i Irak och Syrien är en tydlig markering mot Iran. Nu är frågan om spänningarna i Mellanöstern kommer mattas av, trappas upp eller sprida sig.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Det var väderslumpen som gjorde att USA:s hämndattacker mot mål i Irak och Syrien i natt skedde nästan samtidigt som Joe Biden tog emot kistorna med de tre soldater som dödades i en drönarattack i Jordanien förra veckan.

Men att USA fäste vikt vid att man attackerat hela 85 olika mål, med ”minst 125” målstyrda raketer var ingen slump, utan en tydlig markering om att Joe Biden menar allvar när han i natt sa att “Om du attackerar en amerikan så kommer vi att svara.”

Ville inte attackera Iran

Det var heller ingen slump att Biden valde bort alternativet att attackera mål direkt inne i Iran, vilket en del republikanska politiker uppmanat till. En sådan attack bedömdes sannolikt riskera dra in USA i ett krig med Iran som varken Joe Biden, Iran eller det amerikanska folket vill ha.

Slutligen är det ingen slump att såväl president Biden som försvarsminister Lloyd Austin uppgett att nattens hämnd bara är början på USA:s svar. Dessa uttalanden tyder på att USA till slut också insett att den bredare konflikt i Mellanöstern man länge sagt sig vilja undvika redan har inträffat.

Sverige väntas fatta beslut

Upprepade attacker mot USA från olika miliser, inte sällan stöttade av Iran, och USA:s svar mot samma miliser – men också direkt mot det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds talar sitt tydliga språk. Det pågår redan i dag ett sorts proxykrig mellan USA och Iran.

Och när den svenska regeringen snart ska ta beslut om man vill sända svensk militär för att hjälpa EU eller USA skydda sjöfarten genom Röda havet, så kommer det beslutet behöva tas i en alltmer komplex och volatil säkerhetssituation.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.