IKEA i Kungens kurva i södra Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Räkna med stigande priser hos Ikea

Uppdaterad
Publicerad

Möbeljätten Ikea höjer priserna. Det beror på att de inte längre kan stå emot prisökningarna på råmaterial, transport och logistik, enligt företaget.

Kostnaden för vissa möbler har ökat med upp till 50 procent, skriver tidningen The Guardian, men Ikea räknar med att den generella ökningen ligger på runt nio procent.

De globala logistikstörningarna som uppstod under pandemin ligger bakom prishöjningarna, enligt företaget.

”För första gången sedan högre kostnader började påverka den globala ekonomin, höjer Ikea de kommande veckorna därför sina priser. Höjningarna ligger globalt och i snitt omkring 9 procent”, skriver Sandra Jakob, presskontakt på Ikea Sverige.

Hur kunderna i Sverige påverkas är ännu oklart.

”Höjningarna varierar från produkt till produkt och från land till land beroende på inflationstryck, samt på hur råvaru-och försörjningskedjan ser ut för landet och de enskilda produkterna”, skriver Sandra Jakob.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.