Rapport: Talibanerna jagar meningsmotståndare

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna har lovat att inte utkräva hämnd mot de afghaner som arbetat för USA eller de allierade i Afghanistan. Men vittnesuppgifter och en ny norsk rapport ger en helt annan bild.

– Redan de första timmarna när de kom in i Kabul så började de jakten på individer, säger Christian Nellemann, chef på analyscentret Rhipto till SVT Nyheter.

Under fredagen har en konfidentiell rapport från det norska analyscentret Rhipto, som tillhandahåller underrättelseinformation till flera FN-organ, väckt internationell uppmärksamhet.

Den gör gällande att talibanerna redan innan maktövertagandet och huvudstaden Kabuls fall den 15 augusti hade koll på individer som arbetat för den afghanska regeringen, USA och försvarsalliansen Nato.

Talibanernas maktövertagande

”Detaljerad information”

Christian Nellemann, chef på analyscentret som leder gruppen bakom rapporten, säger till SVT Nyheter att islamisterna intensifierat sitt sökande efter meningsmotståndare.

– Redan under de första timmarna när de kom in i Kabul började jakten på individer som har samarbetat med de allierade styrkorna, britterna och amerikanerna. De hade redan detaljerad information om dessa individer, var de bor, deras mobil, namn men också deras historia av att jobba med västliga styrkor, säger Nellemann.

Går efter familjerna

Enligt honom har talibanerna gått från ”dörr till dörr” och genomfört hembesök hos personer de vill gripa. Det rör sig om bland annat tolkar och tidigare regeringsanställda, särskilt personer som har haft högt uppsatta positioner inom polisen, militären och säkerhetstjänsten.

– Vi har också sett att eftersökandet efter dessa personer har ägt rum i andra städer som de har intagit, i Jalalabad, Kunduz, Kandahar, Mazar-e-Sharif. Så vi förväntar oss att detta troligtvis bara kommer att öka framöver, säger Christian Nellemann.

De hotar också familj och släktingar, enligt rapporten.

Även journalister är i stor fara. En anhörig till en afghansk journalist som arbetade för den tyska tv-kanalen Deutsche Welle har skjutits ihjäl av talibaner. Ytterligare minst tre journalister som arbetat för tv-kanalen har också fått hembesök av talibaner. Det bekräftas av DW:s chef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet