Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fjällräven tror inte att den syns på stranden i Svalbard. För några år sedan hade det varit svårt att se den i snötäcket, men nu får den inget skydd av sin vita päls längre. Hör experten om hur temperaturökningen har påverkat Svalbard i klippet. Foto: Erika Bjerström/Kim Holmén

Rapport: Uppvärmningen av Arktis går fortare än trott

Uppdaterad
Publicerad

Uppvärmningen av Arktis går ännu snabbare än forskarna hittills trott. En ny forskningsrapport visar att den sker tre gånger snabbare än jorden i sin helhet. Och nu varnar erfarna polarforskare för konsekvenserna.

Hittills har forskarna trott att uppvärmningen i Arktis går dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet. Nu visar en ny studie från AMAP, Arctic Monitoring and Assessment Program, som publicerades i torsdags, att medeltemperaturen i Arktis på mindre än ett halvsekel har ökat med 3,1 grad.

Klimatforskaren Kim Holmén är före detta chef för Norska Polarinstutet på Svalbard och har under sina 30 år på plats kunnat följa förändringarna. 

Klimat

– Haven är varmare, fjordarna isfria, det är plusgrader varje vintermånad, det regnar mer vilket leder till att glaciärerna smälter, permafrosten tinar och lerskred blir vanligare. Vintrarna har blivit tio grader varmare sen jag först kom hit. Det är förändringar vart jag än lägger min blick, säger han.

Tvingas avliva slädhundar

I Longyearbyen på Svalbard planerar man nästa vintersäsong att börja med konstgjord snö för att säkra snötillgången i skidbacken. På Grönland tvingas jägare att avliva sina slädhundar för att isarna inte längre är pålitliga att åka på. 

Djuren försöker anpassa sig till det nya klimatet med snöfria stränder och isfria hav. Kim Holmén visar en bild av en fjällräv som han tog på nära håll, fjällräven låg stilla och trodde den var osynlig med sin vita päls men eftersom både stranden och havet bakom den var snöfritt syntes den väl. 

– Det berättar för mig hur hela Arktis förändras, att ha vit päls, det fungerar inte längre, säger Kim Holmén.

Också de fyra miljoner människor som är bofasta i Arktis drabbas. Skogsbränder är alltmer frekventa från Alaska och Sibirien. Och hela planeten påverkas då smältande isar leder till höjda havsnivåer.

Kan man se några fördelar med uppvärmningen?

– Det finns de som ser kommersiella möjligheter med nya farleder för sjöfarten, naturresurser som blir tillgängliga och möjligen nya fiskevatten. Men vi förlorar en unik miljö med haven och biodiversiteten, vi förlorar del av världsarvet, säger Kim Holmén till SVT.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet