Raqqas kyrkor säkrade från minor till jul

Uppdaterad
Publicerad

När terrorgruppen IS drevs bort från Raqqa i Syrien lämnade den efter sig tusentals minor i staden. Precis lagom till jul har två historiska kyrkor förklarats säkra för allmänheten. Men det som finns kvar är ruiner och efter att stadens kristna flytt finns i dag få som kan fira i dem.

I tre år belägrade IS Raqqa och gjorde den i praktiken till sin huvudstad. Men när terrorgruppen i oktober drevs bort försåtminerade dess medlemmar staden och dess två katedraler med tusentals minor. En av kyrkorna hade IS hade använt som fängelse.

– Vi vill att våra kristna bröder kommer tillbaka och firar sina gudstjänster i jul. Vi har lyckats rensa halva Raqqa från minor och tagit bort 1.300 än så länge, säger Abdul Hamid Ayo, som jobbar för organisationen RMCO, som rensar bort minor i området.

Terroriströrelsen IS

”Ingen skillnad på muslim och kristen”

Nyhetsbyrån AFP rapporterar om en stad dit få vågat återvända och på bilder syns ruiner av kyrkor och byggnader.

– Det brukade aldrig vara skillnad på muslim och kristen i Raqqa. Vi levde alla lyckligt tillsammans, säger Nayef Al Madfa, som trotsat sin rädsla för att se hur hans hus har klarat sig.

Han pekar på sina kristna grannars hem och suckar.

– Alla kristna flydde Raqqa.

”Vackra julfirandet försvann”

I staden bodde en gång tusentals kristna. Men efter att IS tog över 2014 flydde alla på grund av rädslan att under terrorgruppens styre var deras enda val att konvertera till islam, betala en skatt eller dödas.

Även Mahmoud al-Juma som bor i området har fina minnen av att bo sida vid sida med kristna.

– Vi var kyrkans grannar och brukade fira med våra kristna bröder under deras högtider. De gjorde samma sak med oss. Nu finns det inga kristna kvar. Alla har flytt. Och med dem försvann det vackra julfirandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet