Om det stämmer att det förekommit diskussioner om prinsparets sons hudfärg inom hovet kan det vara förödande för kungahuset, menar SVT:s Stefan Åsberg. Foto: Dominic Lipinski/Pool via AP/TT

”Helt förödande för brittiska kungahuset om det stämmer”

Uppdaterad
Publicerad

Meghan Markle och prins Harrys tv-intervju med Oprah Winfrey är ett kraftfullt vittnesmål som visar på rasism på högsta nivå, menar Stefan Åsberg, SVT:s USA-korrespondent.

– Stämmer det så är det helt förödande för det brittiska kungahuset, säger Stefan Åsberg i Morgonstudion.

Efter intervjun med prins Harry och Meghan, hertig och hertiginna av Sussex, som sändes på amerikansk tv i natt svensk tid väntar världen nu spänt på det brittiska kungahusets kommentarer. Att laga relationen parterna emellan blir troligen svårt menar SVT:s Stefan Åsberg.

– Det vittnesmål som kommer från prins Harry om att en närstående inom kungahuset frågat om hur mörk hudfärg deras då ofödde son Archie skulle komma att få, det är rasism på högsta nivå. Ett skakande vittnesmål som kungahuset får svårt att förklara, säger Åsberg.

Paret berättar i intervjun att den utlösande faktorn till beslutet att helt bryta med kungahuset var att de nekades personskydd efter att de avsagt sig sina kungliga uppdrag.

Intervjun med Harry och Meghan sänds i sin helhet i kväll klockan 21.00 på TV3 och Viafree.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.