Rasismanklagelser mot hovet delar den brittiska befolkningen

Uppdaterad
Publicerad

Prins Harry och Meghan Markles allvarliga rasismanklagelser mot brittiska hovet splittrar befolkningen i två läger, menar Anna-Maja Persson, SVT:s korrespondent i London.

– De äldre stödjer drottningen och tycker synd om henne nu, medan många yngre känner mer sympati för Harry och Meghan i det här fallet, säger hon i Morgonstudion.

I den omtalade Oprah-intervjun som sändes sent på söndagskvällen vittnade Meghan Markle om psykisk ohälsa under sin tid i det brittiska kungahuset. Markle sa även att personer inom hovet ska ha uttryckt oro över att parets son skulle ha mörk hudfärg i samband med hennes första graviditet.

– Det bor väldigt många i Storbritannien som tillhör en etnisk minoritet, de har en annan hudfärg. De känner sig exkluderade i det brittiska samhället, och för dem är det här ett bevis på att det är så. De hoppas nu på att den här frågan om den utbredda rasismen, som de menar finns, ska tas på allvar, säger Anna-Maja Persson, SVT:s utrikeskorrespondent i London, i Morgonstudion.

”Tillräckligt svårt som det är”

Samtidigt är det många som tycker att anklagelserna är orättvisa mot drottningen.

– De tycker att det är tillräckligt svårt som det är. Vi lever i en pandemi och drottningens man, prins Philip, ligger på sjukhus och har opererat hjärtat, säger Anna-Maja Persson.

Stödet för kungahuset verkar vara störst bland de äldre, menar hon.

– Man ser en ganska tydlig skillnad. De äldre stödjer drottningen och tycker synd om henne nu, medan många yngre känner mer sympati för Harry och Meghan i det här fallet.

Premiärministern vill inte kommentera

Sedan intervjun har reaktionerna varit starka i landet.

Boris Johnson påstår att han inte tänker se den två timmar långa intervjun, rapporterar The Independent. Den brittiska premiärministern säger samtidigt att han inte vill kommentera anklagelserna mot kungahuset, men tillägger att han alltid har beundrat drottningen.

– Jag har under en lång tid undvikit att kommentera kungliga angelägenheter och jag tänker inte avvika från den linjen nu, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.