KI-forskaren Ahmadreza Djalali sitter fängslad i Iran sedan april, 2016.

Rättegången mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade rättegången mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som skulle inledas på onsdagen, skjuts på framtiden.

– Ambassaden i Teheran har fått besked om att rättegången skjutits upp på grund av att domaren har blivit sjuk, säger Jessica Garpvall, presskommunikatör på Utrikesdepartementet (UD).

På onsdagen skulle rättegången mot den fängslade KI-forskaren Ahmadreza Djalali ha inletts i Iran. Men representanter från UD uppger nu att rättegången flyttas fram.

LÄS MER: KI-forskaren Ahmadreza Djalali hotas av avrättning

Fallet Djalali

– Vi har för närvarande inga uppgifter om nytt datum för rättegång, säger Jessica Garpvall på UD.

Fängslad i över ett år

Forskaren Ahmadreza Djalali kommer ursprungligen från Iran. Han är specialiserad på katastrofmedicin och har doktorerat på Karolinska Institutet.

LÄS MER: Fängslade forskarens fru vädjar till Löfven

Han har permanent uppehållstillstånd i Sverige och är bosatt i Stockholm med sin familj. Under ett besök i hemlandet Iran, i april 2016, greps han och har suttit fängslad där sedan dess.

Anklagad för spioneri

Enligt organisationen Amnesty International är Ahmadreza Djalali anklagad för spioneri. Men det råder fortfarande oklarheter kring varför han har gripits.

Utrikesdepartementet har vid flera tillfällen bett Iranska myndigheter om tillstånd att få besöka Ahmadreza Djalali i fängelset men har hittills inte fått något tillstånd.

-  I dialogen med höga företrädare från Iran har vi har begärt klargöranden om den frihetsberövades situation, säger Jessica Garpvall på UD:s presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Djalali

Mer i ämnet