Lejonet Cecil på en odaterad bild när han vilar i Hwange National Park i Zimbabwe. Foto: TT

Rättsprocess om Cecil skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Rättsprocessen i Zimbabwe mot den jägare och safariarrangör som anklagas för den nu världsberömda lejonhannen Cecils död skjuts upp till den 28 september.

Den anklagade zimbabwiern Theo Bronkhorst ledde den expedition i början av juli som slutade med att Cecil dödades. När rätten samlades för första gången på onsdagen begärde försvarsadvokaterna mer tid, vilket domaren tillstyrkte.

Brottsrubriceringen är organisering av illegal jakt, men Theo Bronkhorst nekar och anser inte att han har gjort något fel.

Lejonet Cecil

– Jag anlitades av en kund för att ordna en jakt åt honom och vi sköt ett gammalt hanlejon, har Bronkhorst tidigare sagt.

Kunden var den amerikanske tandläkaren Walter Palmer. Vreden har varit stor mot Palmer som har gått under jorden. Han har visserligen bett om ursäkt för det inträffade men samtidigt hävdat att han vilseleddes av Bronkhorst. USA har ännu inte svarat på Zimbabwes begäran om att Palmer ska utlämnas för att ställas inför zimbabwisk domstol.

Den 13 år gamla lejonhannen ska ha lurats ut ur nationalparken Hwange med hjälp av åtel, ett bete av ett dött djur, som fästs vid tjuvjägarnas bil. Det är ett vanligt knep för att få vilda djur att lämna marker där det är olagligt att skjuta dem. Lejonet sköts, flåddes och halshöggs den 1 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lejonet Cecil

Mer i ämnet