Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har prins Andrew tvingats avsäga sig alla uppdrag för kungahuset – SVT:s reporter förklarar på 60 sekunder i klippet. Foto: Reuters

Rättsprocessen mot prins Andrew går vidare

Uppdaterad
Publicerad

Sexbrottsmålet mot prins Andrew kommer inte att läggas ner, meddelade en amerikansk domstol på onsdagen. Han kan därmed ställas inför rätta för sexuella övergrepp mot den nu 37-åriga Virginia Giuffre.

Prinsen, som nekar till anklagelserna, ska enligt Giuffre haft sex med henne mot hennes vilja när hon var 17 år och minderårig. Detta sedan hon ska ha blivit ”utlånad” av prisens dåvarande vän Jeffrey Epstein.

Virginia Giuffre har sedan dess stämt prins Andrew på ett okänt belopp i ett civilrättsligt mål i USA.

Läs mer: Prins Andrews försvar frågas ut om misstänkt sexbrott

Domstolens besked kommer sedan prinsens advokater yrkat på att målet skulle läggas ner med hänvisning till ett sekretessavtal mellan Giuffre och den pedofilanklagade Epstein. Hon ska där mot betalning lovat att inte rikta några anklagelser mot Epstein eller personer som går att koppla till honom.

Jeffrey Epstein, som tog sitt liv i häktet 2019, har anklagats för sexuella övergrepp mot ett flertal unga flickor. Hans flickvän Ghislaine Maxwell ansågs i slutet av december skyldig till att ha rekryterat kvinnor med syftet att de skulle bli utnyttjade av Epstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer