Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har prins Andrew tvingats avsäga sig alla uppdrag för kungahuset – SVT:s reporter förklarar på 60 sekunder i klippet. Foto: ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Prins Andrews försvar frågas ut om misstänkt sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret vill att sexbrottmålet mot prins Andrew läggs ned – och hänvisar bland annat till ett avtal mellan den anklagande kvinnan och den nu döde finansmannen Jeffrey Epstein.

Under tisdageftermiddagen inleddes processen och besked om målet läggs ned eller inte väntas ”snart”, enligt domaren.

Det är den nu 37-åriga Virginia Giuffre som stämt prins Andrew på ett okänt belopp i ett civilrättsligt mål i USA. Enligt Giuffre blev hon som 17-åring ”utlånad” till att ha sex med prins Andrew av prinsens vän – Jeffrey Epstein.

Virginia Giuffre hävdar att tvånget handlat både om uttalade och outtalade hot, hon säger sig också ha skrämts av den makt Epstein, hans flickvän Ghislaine Maxwell och prinsen har haft. Prins Andrew ska enligt Giuffre ha vetat om att hon var minderårig och tvingad till sex.

Prinsen har nekat alla anklagelser.

Prinsens försvarteam argumenterade för att anklagelserna mot prinsen saknar grund och målet måste läggas ned eftersom Virginia Giuffre ska ha avsagt sig rätten att framföra anklagelser mot prinsen.

Sekretessavtal med Epstein

Under måndagen offentliggjordes ett sekretessavtal mellan Virginia Giuffre och Jeffrey Epstein där Giuffre mot 4,8 miljoner kronor gått med på att inte rikta anklagelser mot Epstein eller personer som är kopplade till honom och som kan vara ”potentiella svarande” i en rättegång.

Domaren: ”Senare”

Domaren i målet har meddelat att besked väntas ”inom kort” – och ge svar på huruvida prins Andew tvingas vittna – eller om fallet läggs ned.

Jeffrey Epstein utreddes för sexuella övergrepp mot flera unga flickor då han 2019 begick suicid häktet. Epsteins flickvän under tiden för övergreppen, Ghislaine Maxwell, har så sent som förra veckan konstaterats skyldig till att ha rekryterat kvinnor som sedan har utnyttjats sexuellt av Epstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer