Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donald Trump står åtalad för 91 punkter – men vilket åtal är svagast, vilket är starkast – och vilket har störst betydelse? Fouad Youcefi förklarar. Foto: Reuters/SVT

Guide: Här är rättsprocesserna mot Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Fyra åtal har väckts mot USA:s expresident Donald Trump. Utöver bokföringsbrott, konspiration och vårdslös hantering av känslig information pågår även andra rättsprocesser mot honom. Expresidenten nekar till brott i samtliga fall.

Första åtalet: Bokföringsbrott – ”hyschpengarna”

I mars 2023 presenterades 34 åtalspunkter i målet ”hyschpengarna” mot Trump. Han anklagas för utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om en affär med en porrskådespelerska. Rättegången är planerad till 15 april 2024.

Andra åtalet: Dokumenten i Mar-a-Lago

Trump åtalades i juni i fjol på 37 punkter. De handlar främst om hans hantering av hemligstämplade regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Rättegången är planerad till i maj 2024.

Tredje åtalet: Valet 2020 och kongresstormningen

Federala åklagare granskar misstankar om att Trump och hans rådgivare ska ha försökt att ändra resultatet i valet 2020. Utredningen rör bland annat eventuella påtryckningar mot officiella representanter i flera delstater.

Åklagaren Jack Smith, som utreder stormningen av Kapitolium, har lämnat in ett  åtal gällande Trumps agerande i samband händelsen. Åtalet är på fyra punkter och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

Fjärde åtalet: Valpåverkan i Georgia

I augusti 2023 meddelade distriktsåklagare Fani Willis att Trump och 18 av hans medarbetare åtalas för att ha försökt påverka valresultatet i delstaten Georgia 2020.

Enligt åtalet anklagas de för att medvetet ha medverkat i en konspiration för att på olaglig väg ändra valresultatet till Trumps fördel. Bland annat handlar det om ett telefonsamtal till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, i vilket Trump säger åt republikanen att ”hitta de 11 780 röster” som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten.

Trump är åtalad på totalt 13 punkter i målet.

Dessutom pågår andra rättsprocesser mot honom:

Utredning i New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga har stämt Trump för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader.

I februari 2024 dömdes Trump att betala böter på 355 miljoner dollar. Trump har förnekat brott och i sin tur anklagat domen för att vara ”korrupt”.

På grund av den höga räntan steg beloppet till 454 miljoner dollar, motsvarande över fem miljarder kronor.

I mars beslutade domstolen att sänka böterna till 175 miljoner dollar, motsvarande omkring 1,8 miljarder kronor, på grund av den tidigare summan hade höjt på grund av räntor.

Civilrättsligt mål om våldtäkt

En tidningskolumnist hävdar att hon blivit våldtagen av Trump på 90-talet.

I maj 2023 dömdes han att betala 5 miljoner dollar i skadestånd för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp och förtal, då han påstått att hennes utsaga var en lögn för att sälja böcker. Trump har förnekat anklagelserna och överklagat skadeståndsdomen.

Valsedlarna i Colorado och Maine

De amerikanska delstaterna Colorado och Maine ville i årsskiftet 2023/2024 ta bort Donald Trump från valsedeln inför presidentvalet 2024. Det med anledning av hans inblandning i stormningen av Kapitolium med hänvisning till upprorsförbudet i det 14:e tillägget i den amerikanska konstitutionen. Trump har överklagat båda delstaternas beslut att stryka honom från valsedeln. Frågan är uppe i USA:s högsta domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.