Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nato-medlemmar kommer inte erkänna territoriet som en del av Ryssland” – Hör Jens Stoltenberg om ryska annekteringen. Foto: Olivier Matthys/AP/TT & Ukrainas presidentstab via AFP/TT

Kraftfulla reaktioner efter den ryska annekteringen

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands annektering i Ukraina möts av fördömande över hela världen. Nya sanktionspaket och ytterligare militärt stöd till Ukraina är några av insatserna som västmakterna presenterat som svar på den ryska annekteringen.

– Alla områden som olagligt ockuperas av ryska invasionsstyrkor är ukrainsk mark och kommer alltid tillhöra denna självständiga nation, säger Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, i ett uttalande.

Det dröjde inte lång tid innan det amerikanska finansdepartementet meddelade att man kommer att införa nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Det rör sig om ett hundratal företag och individer med kopplingar till Ryssland.

Bland annat pekas 278 ledamöter i landets lagstiftande parlament ut för att ha ”möjliggjort Rysslands skenomröstningar i syfte att annektera områden”.

Samtidigt säger president Joe Biden att Ryssland med sin ”falska” annektering ”visar förakt för alla fredliga nationer”.

Nato-chefen Jens Stoltenberg säger på en presskonferens att upptrappningen är den allvarligaste sedan kriget inleddes den 24 februari.

– Nato kommer inte erkänna områdena som ryska. De här områdena är ukrainska.

– Om vi låter Putin vinna i Ukraina skulle det vara en katastrof för Ukraina och farligt för oss, säger Stoltenberg.

Nytt militärt stöd

I Skandinavien har bland annat Norge fördömt annekteringen kraftigt och meddelat att man beviljar tre miljarder norska kronor i stöd till Ukraina.

– Ukraina har rätt att försvara sitt land, Rysslands annektering ändrar inte på det, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre vid en pressträff under fredagen.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) fördömer den ryska annekteringen, kallar de iscensatta folkomröstningarna ”en ren fars” och flaggar för ett nytt sanktionspaket.

– Detta kommer att få konsekvenser och ett åttonde sanktionspaket kommer att införas, något som just nu diskuteras inom EU, säger hon vid en presskonferens under fredagen.

Moldaviens president Maia Sandu skriver på Twitter att hon kraftfullt fördömer annekteringarna.

”Donetsk, Luhansk, Cherson, Zaporizhzhia & Krim är Ukraina”, skriver hon.

Ukraina ansöker om Nato-medlemskap

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj meddelar att landet ska ansöka om medlemskap i Nato, rapporterar Reuters.

– Det är en process som är i enlighet med våra värderingar för att skydda vårt samhälle, skriver han i ett inlägg på Telegram.

Europeiska rådet fördömer annekteringen i ett uttalande under fredagen.  

”Vi erkänner inte och kommer aldrig att erkänna de olagliga ”folkomröstningar” som Ryssland har iscensatt som förevändning för denna ytterligare kränkning av Ukrainas oberoende, suveränitet och territoriella integritet, eller det förfalskade och olagliga resultatet i dem”, skriver man i uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.