Rebelledaren Aleksandr Zachartjenko har utropat en egen stat i östra Ukraina. Foto: TT

Rebeller i Ukraina utropar ”Lill-Ryssland”

Publicerad

Staten ska enligt rebellerna inte bara inkludera de områden i östra Ukraina som rebellerna i dag kontrollerar med stöd av Ryssland, utan även resten av Ukraina. Donetsk, som ligger på rebellkontrollerat området, ska vara ny huvudstad.

Kiev ska i fortsättningen enbart betraktas som ett ”historiskt och kulturellt centrum”, enligt uttalandet av rebelledaren Aleksandr Zachartjenko för de olika gruppernas räkning.

Uttalandet kom via rebellernas egen nyhetsbyrå och påstods stödjas av rebellgrupper i båda utbrytarrepublikerna i Donetsk och Luhansk.

LÄS MER: Nya dödsoffer i östra Ukraina

Donetsk ska heta ”Malorossija”

En stund därefter framkom däremot att separatistledarna i Luhansk inte stödjer utropandet.

I ett uttalande genom en lokal nyhetsbyrå, ska en företrädare för rebellgrupperna i Luhansk, Vladimir Degtjarenko, ha sagt att han inte blivit informerad om initiativet och att han tvivlar på dess lämplighet.

Enligt Donetsk-rebellernas uttalande ska den nya staten heta Malorossija, ”Lill-Ryssland”.

Namnet fanns enligt runeberg.org redan på 1600-talet och har under historiens lopp använts för olika delar av områden i Polen, Litauen och Ukraina. Under tsartiden avsågs ett område i västra och centrala Ukraina.

LÄS MER: De lever mitt i kriget i östra Ukraina

Tusentals människor har dött hittills

Ukrainas utrikesminister kommenterade snabbt planen på Twitter och beskrev den som ytterligare en ”show” av ”Kremls marionetter”.

Kriget och konflikten i Ukraina, mellan separatisterna i öst och ukrainska staten, har krävt runt 10 000 liv sedan 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.