Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Forsell (M) uppger att Sverige står redo att utöka stödet till Turkiet och Syrien så snart länderna specificerat vad man behöver. Foto: SVT

Regeringen avsätter 7 miljoner till Turkiet och Syrien

Publicerad

Sverige kommer att skicka 7 miljoner kronor i humanitärt stöd till Turkiet och Syrien. Sverige står även redo att skicka personal till regionen. Det meddelades under en pressträff med regeringen och MSB.

– Det har varit ett intensivt arbete under dagen, säger Charlotte Petri Gornitzk, generaldirektör för MSB.

Klockan 17.00 kallade regeringen tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till pressträff. Där framkom det att Sverige kommer att bidra med ett direkt humanitärt stöd på sju miljoner till Turkiet och Syrien. Fem miljoner går till Turkiet och två miljoner till Syrien. Pengarna går till Röda halvmånens organisationer i de två drabbade länderna.

– I detta nu kämpar människor för sina liv i rasmassorna, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Sverige erbjuder även expertis inom vatten, sanitet, energi och logistik.

– Det handlar inte bara om att vara först på plats, utan även att kunna vara uthållig i stödet. I de delarna är Sverige duktiga och kommer att kunna bidra, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar (M).

Beslut om ytterligare stöd kan komma

Enligt Carl-Oskar Bohlin inleddes arbetet hos MSB, redan under natten. 

– Världen kämpar för att hjälpa och samla stöd. Sverige kommer att vara en del av stödet. Jag är stolt över att kunna säga att ungefär tio timmar efter skalvet så hade MSB ställt i ordning och erbjudit hjälpresurser, säger han.

Sverige kommer även bidra med stöd i form av tält och temporära nödboenden. Johan Forssell (M) säger att det pågår diskussioner om ytterligare hjälp.

– Så fort vi har en tydligare bild av vad Turkiet och Syrien behöver så står vi redo att fatta beslut om ytterligare stöd, säger han.

UD har omkring 400 namn på svensklistan för Turkiet, men bara en liten del av dessa uppges befinna sig i de drabbade områdena. UD har i nuläget inga uppgifter om avlidna eller skadade svenskar.

– Vi samordnar oss inom EU men också inom Norden för att försäkra att vi kompletterar varandra, säger Charlotte Petri Gornitzk, generaldirektör för MSB.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.