Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Billström om varför Sverige vill skicka personal till Röda havet. Foto: Reuters & SVT/Per Sjöberg

Regeringen vill delta i två insatser på Röda havet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att Sverige deltar i två insatser på Röda Havet. Det säger utrikesminister Tobias Billström (M) efter ett möte med riksdagens försvarsutskott och utrikesutskott.

– Huvuduppgiften är att skydda den civila sjöfarten, säger han.

I januari berättade utrikesministern att ett svenskt deltagande i operationerna i Röda Havet kan bli aktuellt. Nu står det klart att regeringen går vidare med planerna.

”Ett gemensamt ansvar”

Planen är att Sverige ska delta i två operationer: Operation Prosperity Guardian som initierats av USA och EU-insatsen Aspides som ännu inte inletts.

– Huvuduppgiften är att se till att skydda den civila sjöfarten mot de anfall som huthirebellerna genomför urskillningslöst och som hotar att sätta vitala delar av världshandeln ur spel. Vi har ett gemensamt ansvar med våra partnerländer, säger Billström.

Än är det inte klart vilka typer av insatser som kan bli aktuella.

– Jag utesluter inget men det skulle exempelvis kunna handla om stabsofficerare, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Vill ha brett stöd

Enligt Billström är det inte aktuellt att gå vidare med planerna utan ett brett stöd i riksdagen, men att få med sig oppositionen på tåget kan bli en utmaning. Socialdemokraterna är inte redo att ställa sig bakom förslaget än, uppges partiets utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson.

– Så som upplägget ser ut nu kommer man inte få stöd från vårt parti, säger han.

Ännu kvarstår ”många frågor” om operationerna, menar Johansson.

– Den värsta farhågan är att det ska eskalera situationen i regionen och att Sverige riskerar att dras in i en mycket stor konflikt. Den risken måste vi ta på allvar.

Defensiva operationer

Tobias Billström (M) understryker att operationerna är ”defensiva till sin karaktär” och att de inte går att jämföra med de militära attacker mot mål i Jemen som leds av USA och Storbritannien.

– Det handlar inte om att angripa några markmål.

Enligt Billström kan EU-ledda Aspides sjösättas i samband med nästa utrikesråd 19 februari.

På torsdagskvällen förtydligade regeringen att ett ”svenskt deltagande i de USA-ledda insatserna mot markmål i Jemen är inte aktuellt” och att det inte heller är aktuellt att ”skicka fartyg till Röda havet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.