Foto: TT

Rejält brexitbakslag för Theresa May

Publicerad
Analys ·

Det brittiska domslutet är ett rejält bakslag för premiärminister Theresa Mays planer för Storbritanniens utträde ur EU. High Court kräver att parlamentet ska godkänna processen. Och i parlamentet finns en majoritet mot brexit.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Domslutet har redan överklagats av regeringen till högsta domstolen, men det står klart att det här kommer att försena utträdet ur EU. Premiärministern vill att processen startas i mars nästa år. Därefter skulle det följa två år av förhandlingar mellan EU och Storbritannien om villkoren. 

Om parlamentet nu får vara med och påverka det hela tror många bedömare att det kommer att minska risken för vad man kallar en hård brexit, alltså att Storbritannien lämnar EU innan man hunnit få avtal om tillgång till den inre marknaden. Det skulle minska de ekonomiska skadorna av brexit menar de som förespråkar den mjuka formen av brexit. 

Brittisk EU-omröstning

Lagförslag krävs 

Enligt domstolen har regeringen inte rätt att aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget utan parlamentets godkännande. Det krävs ett lagförslag från regeringen som sedan ska röstas igenom i parlamentet. Och åtminstone i somras fanns en majoritet i parlamentet som var aktivt emot ett utträde. Det här ger parlamentet en möjlighet att påverka hur processen ska gå till och hur villkoren ska se ut. 

Oroliga investerare 

Det står klart att tanken på brexit orsakat mycket oro i finanskretsar och bland storföretag i Storbritannien. Det var just en grupp investerare ledda av Gina Miller som krävt att domstolen skulle ta ställning till regeringens planer att aktivera artikel 50. Det skulle frånta brittiska medborgare deras rättigheter enligt fördraget med EU. Och det var något som bara det brittiska parlamentet borde besluta om, enligt Gina Miller. 

Positiva reaktioner 

Många kommentarer efter domslutet har var positiva och Gina Miller har hyllats för sitt agerande som man menar kan förhindra eller försena brexit. 

Reaktionerna på börsen var negativa men pundet steg i värde efter beskedet. 

Många hoppas på en mjukare form av utträde, där Storbritannien har en möjlighet att påverka de ekonomiska villkoren. Man hoppas också hinna få igenom avtal med andra länder för att mildra effekterna av utträdet ur EU. 

Politiskt utfall 

Det finns däremot många som oroar sig för det politiska utfallet av det här domslutet, om parlamentet nu får inflytande över hela processen och kan påverka tidsplan och detaljer. Redan nu talar många britter upprört om att folkets vilja inte kommer att följas, att resultatet av folkomröstningen i juni i år bara sopas under mattan. Och att eliten och storfinansen som vanligt får styra. 

Det här kan leda till ett ännu större politikerförakt och ökad misstro mot etablissemanget. Det var några av faktorerna som förutom invandringen var avgörande för resultatet av folkomröstningen som gick emot ett fortsatt medlemskap i EU.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet