Visa alla (4)

Världsrekord i nakenbad sattes på Irland

Publicerad

Över 2 500 kvinnor skrev in sig i rekordböckerna i helgen efter att badat nakna tillsammans vid en badstrand utanför Dublin, skriver The Guardian. När hela ansamlingen tågade ut i vattnet samtidigt utan en pinal på kroppen slogs det tidigare världsrekordet med flera hundra nakenbadare.

Syftet med nakenbadet var att samla in pengar till forskning om barncancer.

Ett årligt nakendopp har arrangeras varje år sedan 2013 efter att initiativtagaren Dee Featherstone genomgått en behandling för bröstcancer. Enligt The Guardian ska tillställningen samlat in tiotusentals kronor till välgörenhet genom åren.

Kriterierna för världsrekordförsöket är att alla deltagare måste vistas i vattnet samtidigt i minst fem minuter, enligt rekordbedömaren på Guiness rekordbok.

2 500 nakenbadare slog världsrekord

Vilka som hade rekordet sedan tidigare har varit omdiskuterat. Ett sattes i västra Australien 2015 med 786 nakenbadare. Ett annat rekordförsök gjordes i Finland förra året och ska ha haft 789 nakenbadare i vattnet samtidigt.

Men i lördags slogs de gamla rekorden med det tredubbla. Till Magheramore beach, fem mil söder om Dublin, anlände 2 505 glada badare för att stiga i det 12-gradiga vattnet.

Tillställningen anordnades för att samla in pengar till barncancerforskning. Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/TT

”Olika former och åldrar”

– Vi har alla olika former och storlekar på våra kroppar och skiftande åldrar. Det var bara helt fantastiskt, säger en kvinnlig deltagare efter doppet.

Rekordförsöket godkändes och satte punkt för den tidigare diskussionen om det största nakenbadet någonsin.

Världsrekordet med 2 505 nakenbadare i vattnet samtidigt sattes vid Magheramore beach i lördags. Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/TT
Tillsammans tågade 2 500 nakna kvinnor ner till vattnet. Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/TT

Fråga · Tycker du om att nakenbada?

För att rösta behöver du ha JavaScript aktiverat.
För att rösta behöver du ha en nyare webbläsare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer