Antalet asylsökande till de nordiska länderna har minskat kraftigt under coronapandemin. Arkivbild. Foto: TT

600 personer fick asyl i Danmark i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 600 personer beviljades asyl i Danmark under förra året, det lägsta antalet sedan 1992, rapporterar danska Ritzau. Landets integrationsminister är nöjd över siffrorna.

– Det är färre som man ska hitta en bostad till, färre som ska tilldelas en läkare och färre som behöver hjälp av arbetsförmedlingarna med anställning, säger Mattias Tesfaye (S).

Att endast 1 547 personer sökte asyl i Danmark 2020, en historiskt låg siffra, förklaras inte bara av pandemin utan beror också på landets uttalat strikta migrationspolitik, enligt integrationsminister Mattias Tesfaye.

I januari meddelade statsminister Mette Frederiksen (S) att regeringens mål är noll asylsökande till Danmark.

Danmark är inte det enda nordiska landet som upplevt en minskning av antalet asylansökningar – tvärtom. Sveriges, Norges och Finlands migrationsverk rapporterar samtliga en kraftig minskning av antalet ansökningar under 2020.

I Sverige beviljades 7 189 personer, exklusive 3 220 kvotflyktingar, asyl i fjol – den lägsta siffran sedan 2004.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.