Rekordmånga på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet människor i världen som tvingats bort från sina hem slog nya rekord förra året med 65,6 miljoner människor, det visar FN:s flyktingorgan UNHCR:s senaste rapport. Men det var också så att över en halv miljon människor kunde återvända till sina hemtrakter 2016. 

När FN:s flyktingorgan UNHCR publicerar sin rapport över läget i världen är det många siffror som radas upp. 65,6 miljoner människor som tvingats bort från sina hem. 22,5 miljoner är flyktingar i ett annat land, 40,8 är internflyktingar, det vill säga människor som tvingats bort från sina hem men fortfarande befinner sig i hemlandet. Och så 2,8 miljoner som söker asyl i något annat land. 

Aldrig någonsin har så många människor befunnit sig på flykt som förra året. Människor som flytt undan krig, konflikter, våld, fattigdom och klimatförändringar. Och hälften av alla flyktingar är barn, många som dessutom kommer ensamma eller har kommit bort från sina föräldrar. 

65,6 miljoner – var 113:e människa i världen

65,6 miljoner är mer än antalet människor som bor i Storbritannien. Det är en närmast ofattbar siffra av människor som ofta saknar det mest grundläggande i livet. Människor som behöver skydd och hjälp.

– Med alla mått mätt är detta en oacceptabel siffra, säger Filippo Grandi, chef för UNHCR, och det kräver än mer av solidaritet och gemensamt arbete med att förebygga och lösa kris och konflikter. Vi måste göra mer för de här människorna, säger han. Vad som behövs är mer beslutsamhet och mod, inte mer rädsla.

Flest flyktingar från tre länder

Det är många länder som befinner sig i krig eller konflikt men över hälften av alla flyktingar kommer från bara tre länder. Från Syrien, från Afghanistan och från Sydsudan där en fredsprocess bröt ihop i juli förra året och ledde till att drygt 700.000 människor flydde ut ur landet. 

Men det fanns också ljuspunkter förra året. Som att över en halv miljon människor kunde återvända till sina hemtrakter, de allra flesta återvände till Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.