John Cornyn och Donald Trump. Foto: TT

Republikaner öppnar för förbud – Trump duckar för vapendebatt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump duckar för frågan om hårdare vapenregler i landet efter dådet i Las Vegas. Men nu har andra republikaner öppnat för att förbjuda ”bump stocks”, ett tillbehör som skytten använde för att avfyra fler skott med sitt halvautomatiska vapen.

– Det är något som uppenbarligen är oroande, säger den republikanske senatorn John Cornyn, enligt AP.

Den misstänkte 64-åriga skytten i Las Vegas, Stephen Paddock, tog minst 58 människors liv och skadade över 500 när han sköt mot publiken under en konsert från ett fönster på 32:a våningen på ett hotell i söndags.

Trump: Pratar om det längre fram

Det blodigaste dådet i modern amerikansk historia har eldat på en debatt om USA:s vapenlagar. Demokrater vill skärpa vapenlagen och göra att svårare för medborgare att kunna köpa skjutvapen. När Trump tillfrågades om sin syn på frågan under hans vistelse i orkandrabbade Puerto Rico duckade han.

Masskjutningen i Las Vegas

– Vi kommer att prata om det här längre fram, sa Donald Trump.

”Bump Stock” gör skjutvapnet farligare

Men nu har flera tunga republikanska namn öppnat för att förbjuda ”bump stocks”. Vapen-tillbehöret används för att skjuta fler skott med ett halvautomatiska vapen, vilket ger dem samma kapacitet som ett helautomatiskt vapen. Antalet skjutomgångar ökar från mellan 45-60 till 400-800 i minuten, enligt AP.

– Om någon kan göra om ett halvautomatiskt vapen genom att köpa en sådan här och orsaka allt det kaos och den mänskliga förlusten som vi såg i Las Vegas så är det något som uppenbarligen är oroande och som vi bör gå vidare med, sa den republikanske senatorn John Cornyn, från Texas, enligt AP.

”Äger själv massor av vapen”

– Jag äger själv massor av skjutvapen som en jägare och en friluftsmänniska. Jag tycker det är vår rätt som amerikaner, men jag förstår inte användningen av ”bump stocks”, fortsätter Cornyn som vill att man tar upp frågan i senaten.

Bland dem som också öppnat för ett förbud finns den republikanske senatorn Ron Johnson, från Wisconsin, och senatorn John Thune, från South Dakota. Dessutom har republikanernas ordförande i representanthuset Cathy McMorris öppnat för ett förbud. Även vapenlobbyn, The National Rifle Association, vill skärpa lagstiftningen för ”bump stocks, skriver Reuters. Man vill att frågan ska tas upp av politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutningen i Las Vegas

Mer i ämnet