Den republikanska senatorn Lisa Murkowski twittrar att presidentens uttalanden var ”stötande och inte representativa för vilket slags land vi är”. Foto: TT

Republikansk senator: ”Det presidenten sa är stötande”

Publicerad

Donald Trumps uttalande om ”riktiga skitländer” har kritiserats från många håll och Trump har förnekat att han använt orden. Men nu får han kritik även inom det egna partiet. Dessutom försäkrar en senator från motståndarsidan som befann sig i samma rum att uttalandet gjordes.

USA:s president Donald Trump ska under ett möte i Vita huset ha sagt att afrikanska länder är ”riktiga skitländer”, samt även talat nedsättande om människor från Haiti och El Salvador. Det ledde till starka reaktioner i USA och internationellt.

Det var på ett möte om migrantprogrammet Daca och med på mötet satt också demokratiske senatorn Dick Durbin. Han säger till CNN att presidenten använde uttrycket ”shithole countries” och att ordet dessutom kom över presidentens läppar ”upprepade gånger”, enligt CNN.

”Stötande och inte representativa”

Den republikanska senatorn Lisa Murkowski twittrade senare att presidentens uttalanden var ”stötande och inte representativa för vilket slags land vi är”. Det är oklart om senatorn befann sig i ovala rummet under mötet, men politiker från båda sidor fanns på plats.

Även förra presidentkandidaten Hillary Clinton kritiserade presidenten. På Twitter skriver hon ”Årsdagen av jordbävningen (på Haiti) för 8 år sedan är en dag att minnas tragedin. I stället utsätts vi för Trumps ignoranta och rasistiska åsikter om dem som inte ser ut som han gör.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer