Republikanen Glenn Youngkin ser ut att ta hem Virginias guvernörsval. ”Det är en fingervisning om hur befolkningen tycker att det går för den sittande presidenten”, säger SVT:s Gilda Hamidi-Nia, på plats i USA. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Republikansk vinst i Virginiavalet – tung motgång för Demokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Med 97 procent av rösterna räknade under onsdagsmorgonen ser republikanen Glenn Youngkin ut att ta hem guvernörsposten i Virigina. Vinsten är ett nederlag för Demokraterna – Biden vann med tio procentenheter i delstaten i presidentvalet.

– Det är en fingervisning om hur befolkningen tycker att det går för den sittande presidenten och den styrande regeringen, säger Gilda Hamidi-Nia, SVT:s utrikesreporter på plats i USA.

Det blev en jämn kamp mellan Demokraternas tidigare guvernör i Virgina, Terry McAuliffe, och den republikanske utmanaren Glenn Yunkuien. Av de lokala guvernörs- och borgmästarval som pågick under natten mot onsdag, svensk tid, i USA ses framförallt Virginias som en temperaturmätare – och ett nederlag för Bidenadministrationen.

– För demokraterna här var detta så mycket större än bara deras delstat, det här skulle ha blivit Terry McAuliffes comeback i politiken, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia, på plats i USA.

Har inte framträtt med Trump

Den förre presidenten Donald Trump har ställt sig bakom Youngkin men de har inte framträtt tillsammans. Youngkin har under kampanjen försökt balansera sig i mitten av republikanerna och fokuserat mycket på frågor som engagerat föräldrar, som utbildning och munskyddstvång i skolorna.

Guvernörsvalet i Virginia är av tradition en indikator på hur det går för den sittande presidenten och det styrande partiet. Guvernören i delstaten sitter nämligen bara en mandatperiod på fyra år och valet infaller därför alltid ett år efter presidentvalet.

Under den här valrörelsen har Joe Biden, vicepresident Kamala Harris och förre presidenten Barack Obama deltagit i kampanjmötena. En indikation på hur viktig delstaten är för demokraterna.

Hör om varför valet är viktigt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.