Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Republikanska strategen: ”Handlar om att få folk att rösta” Foto: Drew Angerer/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Republikanska strategen: ”Skulle satsa mina pengar på Biden”

Uppdaterad
Publicerad

Med bara fyra dagar kvar till det amerikanska valet är slaget om presidentposten i full spinn. Enligt den konservative politiska strategen Justin Wight går kampanjerna i detta skede mest ut på att få fler invånare att gå och rösta.

– Det handlar om att övertyga personer som kanske inte tänkt rösta alls att göra det och att rösta på dig, och att få sina familjemedlemmar att göra samma sak, säger han.

Detta är ett unikt presidentval på många sätt, enligt Jusitin Wight, som bland annat arbetat för president Donald Trump. Oavsett vem som vinner kommer USA få sin äldsta president genom tiderna. Dessutom är det två presidentkandidater som tycker väldigt olika i de stora politiska frågorna men som har liknande strategi i sina valkampanjer.

– Biden vill visa att han är ett alternativ för alla och inte slå för hårt på partitrumman. Likaså kampanjar president Trump snarare för sig själv än för republikanerna, säger Wight i SVT:s Morgonstudion.

Vissa väljargrupper är avgörande

Båda kandidaterna har valt att lägga mycket energi på vågmästarstaten Florida, som spås få en avgörande roll i valet. Donald Trump tillbringar även mycket tid i Iowa, Pennsylvania, Michigan som röstade för honom i förra valet men som är mer osäkra i år.

– Biden har en chans att ta Arizona eller Nevada från presidenten. Det är två stater som ofta är förbisedda men som har en stor väljarskara av latinamerikanska invånare, säger Wight.

Vem tror du vinner valet?

– Om jag skulle satsa pengar tror jag att Biden antagligen kommer vinna. Men det finns en stor grupp amerikaner som helt enkelt aldrig röstar. Varje val talar man om att locka nya väljare men det har bara hänt två gånger, när Ronald Reagan mobiliserade kristna väljare och när Barack Obama framgångsrikt motiverade afroamerikaner att rösta. Om Trump lyckas få den vita arbetarklassen till valurnorna har vi en helt annan match.

Se hela intervjun med Justin Wright här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet