Syriska flyktingar i Hacibayram i Ankara. Många av dem är nu inne på sin fjärde vinter på flykt från kriget. Foto: TT

Rika manas hjälpa fler flyktingar från Syrien

Publicerad

Rika länder har hittills tagit emot ett ”ömkligt” litet antal av de miljoner som flytt från kriget i Syrien. Landets illa rustade grannar härbärgerar de flesta, skriver Amnesty i en kritisk rapport.

Sherif Elsayed-Ali, Amnesty Internationals chef för flyktingars och migranters rättigheter, ser obalansen som ”verkligt chockerande Rättighetsgruppen uppger i rapporten att kring 3,8 miljoner flyktingar från Syrien nu lever i fem länder i området: Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten.

EU står för bråkdel

Resten av världen har enligt Amnesty bara tagit emot 1,7 procent av dem som flytt från Syrien. Räknas Tyskland bort, krymper de 28 EU-ländernas sammanlagda andel till blott 0,17 procent.

Organisationen uppger att Gulfländerna, Ryssland och Kina inte har erbjudit en enda Syrienflykting permanent fristad. Sherif Elsayed-Ali ser Gulfstaternas hållning som ”särskilt skamlig”.

– Språkliga och religiösa band borde få Gulfstaterna att stå i främsta ledet och erbjuda ett tryggt skydd, säger han.

Smiter från ansvar

Elsayed-Ali anser också att länder inte kan smita undan sitt ansvar och lätta sitt samvete genom att bara betala ut pengar till flyktinghjälp.

– De som har ekonomiska resurser att göra så, måste spela en större roll.

Amnesty förespråkar att särskilt utsatta flyktingar, som barn och tortyroffer, flyttas från Syriens grannländer till något tredje land. På så vis skulle bördan för länderna i regionen minska. FN räknar med att hälften av Syriens invånare har flytt sedan konflikten bröt ut 2011, omkring sju miljoner av dem inom landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet