USA:s president Joe Biden. Arkivbild. Foto: Al Drago/POOL/EPA/TT

Republikanskt ja för riksrättsprocess mot Biden

Uppdaterad
Publicerad

Representanthuset i USA har röstat för en formalisering av riksrättsförfarandet som Republikanerna inlett mot president Joe Biden.

Riksrättsprocessen handlar om korruptionsanklagelser i samband med sonen Hunter Bidens verksamhet utomlands.

Republikanerna – som är i majoritet i representanthuset – anklagar Bidens son för att ha utnyttjat sin fars position som vicepresident under Barack Obama för att skaffa pengar och positioner i Ukraina och Kina.

Frågan har redan berörts i ett antal utfrågningar, men republikanerna har hittills inte lyckats presentera några bevis för att Joe Biden har gjort något fel.

Ändå räknar republikanerna med att den nya utredningen, som representanthuset nu har röstat igenom, kommer att ge dem ytterligare befogenheter och mer ammunition i sökandet efter bevis.

President Joe Biden fördömer den republikanska partilinjen och kallar draget för ett grundlöst politiskt jippo.

”I stället för att göra sitt jobb med det brådskande arbete som behöver göras, väljer de att slösa tid på detta grundlösa politiska jippo som till och med republikaner i kongressen medger inte stöds av fakta”, säger Biden i ett uttalande efter omröstningen.

Omröstningen ägde rum klockan 17 lokal tid, det vill säga klockan 23 svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.