Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rishi Sunak höll sitt första tal som premiärminister under tisdagen.

Nu är Rishi Sunak premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare finansministern Rishi Sunak är utnämnd till ny brittisk premiärminister. Det meddelar hovet i London efter mötet med kung Charles III. Sunak blir den tredje brittiske premiärministern inom två månader.

Nye Tory-ledaren Rishi Sunak besökte under tisdagen Buckingham Palace där han träffade kung Charles och officiellt fick uppdraget att bilda en ny regering.

Under eftermiddagen höll ett tal vid regeringsbyggnaden 10 Downing Street.

– Jag har accepterat hans majestät konungens inbjudan att bilda regering i hans namn, säger Rishi Sunak under sitt första tal som premiärminister i Storbritannien.

Han säger även att han har delvis har valts till premiärminister för att fixa de ekonomiska problem som finns i landet.

– Det jobbet börjar nu, säger han.

– Jag förstår att jag måste återvinna förtroendet, efter allt som hänt.

Truss önskade lycka till

Tidigare på förmiddagen höll avgående Liz Truss ett sista regeringssammanträde på 10 Downing Street, innan hon klev ut till ett podium och ett pressuppbåd och sade sina sista ord som premiärminister.

Det har varit en ära, säger hon, och anför att hennes konservativa regeringsbildning agerade ”skyndsamt och beslutsamt” under de veckor som den styrde Storbritannien och tappade folkets och partikamraternas förtroende.

– Som den romerska filosofen Seneca skrev: Det är inte för att saker är svåra som vi inte vågar, utan det är för att vi inte vågar som de är svåra, säger Truss, enligt brittiska medier.

– Jag önskar Rishi Sunak all lycka för detta land.

Hon bad dock inte om förlåtelse för de missar hon gjort, vilket föranledde förnyad kritik från politiska motståndare.

Rishi Sunak har fått uppdraget av kung Charles att bilda en ny regering i Storbritannien. Foto: Aaron Chown/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.