Framgången kan vändas till bakslag för Macron – hänger på att folk röstar

Uppdaterad
Publicerad

På söndag avgörs det franska presidentvalet. Just nu leder sittande presidenten Emmanuel Macron enligt de senaste opinionsmätningarna – men försprånget kan göra hans situation vansklig.

– Det gör att väljare som inte är övertygade känner att de inte behöver gå till vallokalen, säger SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick.

På söndag avgörs det franska presidentvalet då Emmanuel Macron utmanas av den högernationalistiska kandidaten Marine Le Pen.

Enligt den senaste opinionsmätningen så leder Macron klart då 57,5 procent av väljarna uppger att de tänker rösta på honom, medan 42,5 procent tänker rösta på Le Pen.

Presidentval i Frankrike 2022

Flirt med landsbygdsväljarna

Under fredagen höll Emmanuel Macron sitt sista kampanjmöte som helt ägnades åt glesbygdsfrågor.

– Det finns ett utbrett missnöje på landsbygden mot hans politik, man känner sig bortglömd. Det var de väljarna han försökte locka, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2022

Mer i ämnet